Единадесет области у нас са най-големите донори на работна сила

...
Единадесет области у нас са най-големите донори на работна сила
Коментари Харесай

Кои са най-големите "донори" у нас на работна ръка за чужбина

Единадесет области у нас са най-големите " донори " на работна мощ за непознати страни, главно от Европейския съюз. Над 5 % от популацията в тях е емигрирало в чужбина през последните 10 години, сочат данните от изследване на " Главна ревизия по труда " в границите на трансграничния план, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, съобщи БНР.

Почти всички напуснали страната ни чакат, по-високо заплащане в чужбина.

Над 5 на 100 от популацията на  Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е отпътувало зад граница през последните 10 години.

Предпочитани са главно страни от Европейския съюз. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Основна причина за търсенето на работа в чужбина е заплащането.

Близо 96 на 100 от трудовите емигранти отпътуват с очакване за по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им оказват помощ в бъдеще. Според изследването тази мотивация не зависи от обучение, материално състояние и обитаемо място.

Икономическите емигранти са на възраст сред 18 и 55 години, като доминират дейните българи на над 30 години.

Според проучването през последните години делът на хората, които отпътуват зад граница, бележи наклонност на спад. Като част от аргументите за това се показват наложените ограничавания около ковид и рецесията в Европа вследствие на пандемията и на войната в Украйна.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР