Единадесет дни след нападението на Хамас, при което загинаха най-малко

...
Единадесет дни след нападението на Хамас, при което загинаха най-малко
Коментари Харесай

Какъв е залогът на посещението на Байдън в Израел?

Единадесет дни след нападението на " Хамас ", при което починаха минимум 1400 израелци, президентът на Съединени американски щати е изправен пред така и така комплицираната задача да обезпечи разтуха на една покрусена от тъга нация, като в същото време се опита да убеди нейните водачи да предотвратят филантропична рецесия и даже районен спор.

 

Но тази деликатна задача се усложни безпределно доста във вторник, когато детонация в болница " Ал-Ахли Араби " в Газа умъртви стотици палестинци, приютени от израелските бомбардировки. Хамас упрекна израелски въздушен удар, до момента в който израелските военни твърдяха, че гърмежът е породен от палестински ракетен обстрел.

Инцидентът беше задоволителен, с цел да понижи още повече така и така лимитираните упования от визитата. Почти незабавно Махмуд Абас разгласи, че се отхвърля от плануваната среща на върха в Йордания, на която Байдън трябваше да организира диалози с водача на Палестинската автономност, краля на Йордания Абдула, и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

 

Външният министър на Йордания Айман Сафади съобщи пред " Ал Джазира ", че срещата на върха е анулирана, тъй като " в този момент няма смисъл да се приказва за нищо друго с изключение на за прекъсване на войната ".

 

По-късно Белият дом излезе с изказване, в което се споделя, че пътуването единствено е било отсрочено след консултация с Йордания. Събитията в навечерието на пътуването обаче в допълнение подчертаха обстоятелството, че президентът има доста комплицирана задача.

 

Пътуването на Байдън е по покана на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху бе предшествано от деликатно разискване със съветниците му по национална сигурност и разузнаване.

 

По своята значимост и значителност визитата се съпоставя с визитата на президента в Киев през февруари предходната година, където той се появи изненадващо на първата годишнина от нападението на Русия над Украйна, с цел да покаже взаимност с президента на страната Володимир Зеленски.

Той има хуманната задача да успокои едно общество, което е в бездънен печал от последствията на опустошителното нахлуване от 7 октомври, което разклати вярата на израелците в прехваления потенциал за сигурност на страната им.

 

В същото време, откакто удостовери правото на еврейската страна на самоотбрана директно след нападенията, той има по-сложната задача да разубеди Нетаняху и новосформирания му кабинет по сигурността да не прибързват с наземна инвазия, която съгласно американски публични лица може да се окаже неразрешима и толкоз скъпа от позиция на палестинските жертви, че интернационалната благосклонност бързо ще се отдръпна от Израел.

 

Още по-належаща от позиция на президента е нуждата от леко въздържане на Израел от отговор, който би могъл да предизвика по-широк спор с присъединяване на Иран и неговата марионетка - ливанската шиитска формация " Хизбула ".

 

Залогът за Байдън е доверието в близкоизточната дипломатическа тактика, която към този момент беше подложена на обстрел още преди опустошителните дейности на Хамас.

 

Администрацията обезверено се пробва да избави съкровената си цел да реализира исторически публични връзки сред Израел и Саудитска Арабия - ход, който може да промени дипломатическия пейзаж в района. Една кървава и широкомащабна израелска атака в Газа, провокирала необятно публикуван яд на " арабската улица ", към този момент се разклаща от последствията след 7 октомври и би осуетила напълно плануваното нормализиране.

Това би било геополитически удар за администрацията на Байдън, която разпореждаше доста очаквания на доближаването като защитна стена против районното нахлуване на Китай, обсъждано като възходяща опасност, откакто по-рано тази година Пекин посредничи за възобновяване на от дълго време прекъснатите дипломатически връзки сред Саудитска Арабия и Иран.

 

Байдън също по този начин се стреми към доближаване с фактическия държател на Саудитското кралство, престолонаследника Мохамед бин Салман - който в миналото се закани да трансформира в " парий " в отговор на убийството на Джамал Хашоги - в отговор на съветската инвазия в Украйна, която накара европейските съдружници на Вашингтон да потърсят различен източник на сила в богатите на нефт страни от Персийския залив.

 

От друга страна, президентът има заем на доверие в Израел с помощта на връзките си с Нетаняху, които не престават от десетилетия, и на съпричастния си отговор на нападенията, които той дефинира като най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста.

 

" Тази офанзива беше акция на чиста свирепост - не просто ненавист, а чиста свирепост - против еврейския народ ", сподели Байдън на среща на американски еврейски водачи в Белия дом.

 

За разлика от предшественика си от Демократическата партия в Белия дом Барак Обама, който беше в хладни връзки с Нетаняху, Байдън може най-малко да се позове на топлите си персонални връзки с израелския министър-председател - запас, който може да се окаже потребен за президента, с цел да изрази мнението си, че Израел ще сгреши съществено, в случай че още веднъж окупира Газа, от която се изтегли през 2005 година

 

Но в случай че не се срещне с Абас или с други палестински публични лица, а води диалози единствено с израелци, това може да подкопае апелите на Байдън за дипломатическо решение и да даде храна на критиците му.

 

Каквито и да са  изгодите в интернационален проект, рисковете са по-малко явни. Анализаторите подценяват електоралното значение на сегашната рецесия във евентуалния президентски реванш следващата година с Доналд Тръмп, който към този момент си навлече кавги, като подлага на критика Нетаняху и похвали Хизбула като " интелигентна ".

 

" Не мисля, че Байдън би могъл да избегне да направи това. Това беше опция, от която всеки настоящ президент би се възползвал, като се има поради, че поддръжката за Израел е необятно публикувана ", сподели доктор Лари Сабато, политически анализатор от университета във Вирджиния.

 

" Избирателите обичат президентите да подхващат дейности, а това слага Байдън в центъра на дейностите в Близкия изток. Така че това сигурно оказва помощ на имиджа му, само че американците не реагират електорално на интернационалните събития, в случай че не са забъркани директно наши войски ".

 

" Байдън може да реши процеса в Близкия изток и това няма да повлияе на метода, по който хората гласоподават. Винаги си припомням Джими Картър и срещите на върха в Кемп Дейвид с [тогавашния израелски министър-председател Менахем] Бегин и [египетския президент Ануар] Садат. Той получи доста похвали, само че това нямаше никакво въздействие върху идващите президентски избори ".

 

 

Анализ на Робърт Тейт, оповестен в. Преводът е на Илияна Марикова, заглавието - на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР