Единадесет детски градини се очаква да бъдат изградени до края

...
Единадесет детски градини се очаква да бъдат изградени до края
Коментари Харесай

Фандъкова: В София ще бъдат разкрити единадесет детски градини до края на годината

Единадесет детски градини се чака да бъдат построени до края на 2022 година, с което да се разкрият общо 46 яслени и култивиран групи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на строяща се сега градина в с. Казичене, община Панчарево, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очаква се до 15 август постройката да получи акт 16, с цел да може новите места в нея да бъдат включени в класирането за кандидатстване в детските заведения в края на август. Столичният кмет уточни, че в нея ще има две яслени групи, които са първите в с. Казичене. Засега там има единствено градина с 6 групи. В регион Панчарево се строи детска градина и в Бистрица, добави Фандъкова.

В развой на строителство са общо 24 детски градини и ясли.

От „ Московска “ 33 са подадени и заявки в Министерството на финансите за присъединяване в програмата за финансиране на инфраструктурни планове за общините с 8 здания за нови детски градини и 7 за учебни заведения, както и за ограничения за енергийна успеваемост за 14 учебни заведения и детски градини.

„ Това, което ме тормози е, че за жалост във финансирането на държавната задача, която са издръжките на детските градини, са изключени новите групи. Държавната отговорност покрива издръжката на съществуващите групи към декември м.г. Всички нови групи, които ние отваряме, би трябвало да бъдат поети от общинския бюджет. Това на процедура ни лишава от средства за строителство “, сподели Фандъкова.

Вчера кметът е поискала от заместника ѝ по финансовите въпроси Дончо Барбалов да приготви заповед за разпределяне на 820 000 лева за издръжката на новите групи.

Към днешна дата са подписани контракти за планиране, инженеринг и строителство за 36 обекта, от които 24 са в развой на строителство и са в друга степен на осъществяване. Детски градини се строят още в Бистрица, Горна Баня, Възраждане, Манастирски ливади- Изток, Триадица, Красно село, Павлово, Люлин, Дружба, Надежда, Сухата река, Суходол, Илинден, Малинова котловина, Оборище, Стрелбище и Красна поляна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР