Един въпрос с минимум седем отговора. Ако често се питате

...
Един въпрос с минимум седем отговора. Ако често се питате
Коментари Харесай

Кой е направил първия кросоувър в света?

Един въпрос с най-малко седем отговора. Ако постоянно се питате кое е първо - яйцето или кокошката, то в този момент ви предлагаме още един сходен въпрос, този път обвързван с колите и по-конкретно с по този начин модерните в последно време кросоувъри. Кой е първият кросоувър в света. Отговорите са доста, тъй като определението кросоувър е много разтегливо. Ние ви предлага седем от тях, а в случай че имате друг, то не се колебайте да го споделите в мненията по-долу. Ето и нашето виждане по тематиката.

ГАЗ М72  Ако сметнем за вярно определението, че кросоувър е автомобил с нараснала проходимост, 4х4 система и самоносеща каросерия, то умерено може да се смята, че първият кросоувър в света е точно тази Победа. Гледайки колата отстрани, то можем да предположим, че това е и първото всъдеходно купе - 25 години преди появяването на BMW X6. Иначе ГАЗ М72 се създава от 1955 до 1958 година, а ходовата част и трансмисията са заимствани от ГАЗ-69. Двигателят е 2.1-литров с мощ 55 коня. За интервала на произвеждане руснаците са създали 4 677 екземпляра.

Willys-Overland Jeepster  Днес, на всички ни е известно, че така наречен кросоувъри не всеки път са оборудвани с 4х4 система. В доста от случаите те са коли с по-висок клиренс и лека, всъдеходна визия. Именно подобен е Willys-Overland Jeepster, само че задвижването идва единствено от задните колела. Jeepster се създава от 1948 до 1950 година в Охайо, само че по този начин и не се трансформира в шлагер на пазара. Може би тъй като просто е изпреварил времето си.

Matra-Simca Rancho  Мнозина са на мнение, че определението кросоувър е измислено в Европа и към него задвижването не играе никаква роля. Важен е външният тип и предназначението, а то, съгласно мнозина, е за хора с деен метод на живот. Точно такава кола е Matra-Simca Rancho, рекламата на която е обвързвана с дейните почивки на младежите. Автомобилът се появява на бял свят през 1977 година и незабавно притегля вниманието със своята осанка, която е въодушевена от всъдеходите. Иначе Rancho е непосредствен по технология със Simca 1100 - предно предаване и непретенциозен четирицилиндров мотор.

Lada 4х4  Когато във Франция стартира производството на Rancho, в Съюз на съветските социалистически републики към този момент се създава именитата Lada Niva, която след това е преименувана на Lada 4x4. Според мнозина точно Niva заслужава званието "Първият кросоувър в света ", тъй като разполага със самоносеща каросерия, 4х4 система, а образната аналогия с всъдеходите не е толкоз огромна. Този автомобил е един от тоталните шлагери в Русия, само че се продава с триумф и на други пазари към този момент 40 години.

Jeep Wagoneer  Тази кола е първата, която публично получава обозначението Sport Utility Vehicle (или SUV). Всъдеходните качества на модела напълно не са отлични, само че все пак колата се употребява с много добър триумф. Произвежда се без обилни промени от 1963 до 1991 година, а през днешния ден се счита за прототип на първокласните возила с нараснала проходимост - такива като Range Rover, Х-овете на BMW и GL-ите на Mercedes-Benz. През 2018 година се чака излизането на новото потомство Wagoneer, което ще се нарежда едно ходило над настоящия флагман компании на Jeep - Grand Cherokee.

AMC Eagle  Автомобилът е еднообразно удобен, както на асфалт, по този начин и в леки пресечени местности, разполага със самоносеща каросерия и с пълноприводна трансмисия, която си прави работата повече от обичайно. Предпоследният кандидат за званието "Първият кросоувър в света " - американският AMC Eagle се прави във разновидности хечбек, купе, седан, комби... и дори кабриолет (здравейте Nissan Murano CrossCabriolet и Range Rover Evoque Convertible). Животът на този автомобил стартира през 1979 година, а краят му е през 1987-а. Въпреки първичния интерес към модела, продажбите са под упованията и не съумяват да спасят марката от фалит.

Toyota RAV4  Накрая идва ред и на най-младият представител в тази подборка, който се явява пионер измежду актуалните кросоувъри. Названието RAV се разшифрова като Recreation Active Vehicle (автомобил за деен отдих), а четворката значи броя на задвижващите колела. За своята 23-годишна история модела претърпява три генерации, които постепенно и последователно го трансформират в най-продавания кросоувър в света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР