Един тон червено вино букет раздават днес в центъра на

...
Един тон червено вино букет раздават днес в центъра на
Коментари Харесай

Един тон червено вино „букет“ раздават днес в центъра на Свети Влас

Един звук алено вино " букет " раздават през днешния ден в центъра на Свети Влас за празника Трифон Зарезан, който локалните означават всяка година по остарял жанр. С безплатния  червен балсам, мезета, вкусна скара и музика  се уважава един от най-тачените и обичани тук празници на лозари, винари, овощари, соколари, кръчмари.

Според обичая, на  Трифон Зарезан колкото повече алено вино се лее, толкоз по-плодородна и сполучлива ще е годината .

Празникът стартира от 10:30 часа с пъстро шествие и музика, което поведоха дами с носии до лозница покрай брега на морето. Там се организира и най-важният за празника миг – резитбата.

 

 

 Раздават един звук алено вино в Свети Влас за Трифон Зарезан - 2

" В предишното Свети Влас е бил богат лозарски регион и макар, че през днешния ден не във всеки двор има лозе, ние не стопираме да съблюдаваме традициите и да ги предаваме на идните генерации. Всяка година означаваме празника с доста забавление и руйно вино ", сподели кметът на града Иван Николов, който заряза лозницата и поздрави съгражданите си, че почитат и съхраняват българските обичаи и традиции.

С ножицата щракна и стопанинът - 70-годишния Кольо Грозев, който преля лозата и сви венец. Той показа, че  хубавото вино става единствено от качествено грозде, с доста копнеж и обич.  Ритуалът по зарязване се прави с цел да е плодовита годината, да е добра реколтата и да са цялостни бъчвите. С подрязаните клончета се украсяват бъклиците и рамената на мъжете.

 

 

 Раздават един звук алено вино в Свети Влас за Трифон Зарезан - 3

Отец Димитър от храма " Свети Атанасий Велики " отслужи молебен за здраве и благодат.

До лозницата се бяха събрали лозари, винари, украинци, руснаци, посетители на Свети Влас. Кметът бе посрещнат с вино, ритуален самун и сухи мезета. В двора на лозницата дами от пенсионерския клуб пяха песни, след което националната забава продължи в центъра на града.

 Раздават един звук алено вино в Свети Влас за Трифон Зарезан - 4
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР