Един срещу друг застанаха Томислав Дончев, Даниел Лорер и Георги

...
Един срещу друг застанаха Томислав Дончев, Даниел Лорер и Георги
Коментари Харесай

Първи предизборен дебат

Един против различен застанаха Томислав Дончев, Даниел Лорер и Георги Свиленски

Предизборната акция към този момент е в ход и с нея стартират и най-зрелищните политически конфликти. В идващите четири седмици в студиото на ще се организират обичайните диспути по значимите въпроси, които вълнуват всички българи.

В словесна борба първи се изправят Томислав Дончев от ГЕРБ, Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната “ и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Томислав Дончев е магистър по философия от Великотърновския университет и магистър по Стопанско ръководство и високи технологии. Вицепремиер е и в трите държавни управления на ГЕРБ, а в този момент е лидер на листата в Габрово.

Даниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес ръководство в Тел Авив. Той е министър на нововъведенията и растежа в кабинета на Кирил Петков, а в този момент води листите на Политическа партия във Варна и Търговище.

Георги Свиленски е квалифициран инженер от Университета за архитектура и строителство. Председател е на парламентарната група на Българска социалистическа партия в 47-мия парламент, а в този момент води листата на левицата в 24 МИР – София.

Предстоящият избор

Томислав Дончев разгласи, че ГЕРБ са подготвени да се върнат в ръководството, стига народът да го реши. „ Като кондиция, личен състав и експертиза ние постоянно сме подготвени да служим както е належащо “, сподели Дончев.

„ Даваме ясна поръчка – това са избори сред остарялото и новото. Ако ГЕРБ са подготвени да се върнат в кондиция, за нас е значимо моделът от последните 12 години да бъде преустановен “, съобщи Даниел Лорер.

„ От Българска социалистическа партия се явяваме на изборите със поръчката да продължим обществената политика “, сподели Георги Свиленски.

Икономическа и енергийна рецесия

„ Половината от аргументите за икономическата и енергийната рецесии са вносни, а другата половина – домашно произвеждане “, сподели Томислав Дончев. По думите му държавното управление в своята неумелост е довело по-сериозно задълбочаване на рецесиите.

„ Домашните ни аргументи са поради невъзможността 12 години ГЕРБ да обезпечи различен източник на газ за България. Ние успяхме да намерим други възможности “, сподели Даниел Лорер в отговор.

„ Избирателите желаят сигурни доставки на ниски цени, ние сме за това. Това значи диалози и с „ Газпром “, и с всички други вероятни снабдители “, съобщи Георги Свиленски.

Относно проблемите с „ Газпром “ и разликите сред съдружните сътрудници, Лорер разяснява, че по-голям фактор е съществуването или отсъствието на газ. „ Основен проблем на „ Газпром “ е, че могат да пресечен доставките когато си изискат “, сподели Даниел Лорер.

Според Томислав Дончев доставките на газ не би трябвало да бъдат основани на политически страсти, а единственото решение е свободната конкуренция.

„ Нека има по-малко идеологизиране на този проблем. Хората чак ниска цена и сигурна доставка “, сподели Свиленски.

Икономика и финанси

Според Томислав Дончев се задава рецесия с обществените финанси, само че Лорер отхвърли. „ Последните 12 година ГЕРБ трансфораха държавните компании в техни медиатори “, сподели някогашният министър на Политическа партия. Свиленски на собствен ред дефинира това като внушения за да се преразгледат обществените достижения на държавното управление.

„ Това, което виждаме като прогнози от институциите за края на годината е доста друго от заложените параметри. Въпросът е да не приказваме за непрекъснато актуализиране на дълга “, сподели Томислав Дончев.

Кръстосан огън

В последните минути на дебата участниците в него имат право да си задават директни въпроси след чоп.

Лорер попита Свиленски дали Българска социалистическа партия би управлявала с ГЕРБ при някакви условия. „ Тази коалиция е невъзможна през цялото време. Между нас и ГЕРБ този диалог е неправилен “, отговори Свиленски.

Той пък се обърна към Томислав Дончев с въпрос каква е била цената на негласната обединението с „ Възраждане “, Движение за права и свободи и „ ИТН “, с цел да бъде свалено държавното управление. „ Има ръководеща коалиция, има и съпротива. Партиите в съпротива могат да се борят с разнообразни цели, само че имат и обща цел “, сподели Дончев и отхвърли ГЕРБ да имат бъдещи проекти за коалиране с „ Възраждане “.

Дончев попита Лорер кой е виновен за рецесията с обществените финанси. Бившият министър на Политическа партия отговори, че такава няма и жителите би трябвало да бъдат подкрепени да преодолеят същинските рецесии, подбудени от войната в Украйна.

Финални изказвания

В края на дебата участниците имат право да се извърнат непосредствено към феновете.

Дончев изиска акцията да премине без преработване на остарели опорни точки и да бъде преодолян партийният нарцисизъм.

Лорер прикани България да се промени.

Свиленски се разгласи за обществена и сигурна страна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР