Един сравнително нов термин започна да се появява със завидна

...
Един сравнително нов термин започна да се появява със завидна
Коментари Харесай

Обсебени от мита за адренохром

Един относително нов термин стартира да се появява със забележителна периодичност в теориите на конспирацията - адренохром. Какво съставлява, по какъв начин поражда и за какво е толкоз известен измежду последователите на теориите на конспирацията?
 
Що е то?
Адренохромът в действителност е химическо вещество, което се образува вследствие на адреналина - хормонът на напрежението, който задейства мощните реакции за самоотбрана в човешкия мозък при сериозна заплаха. Въпреки името си, той няма нищо общо с метала " хром ". Последните четири букви в името на веществото значат, че на цвят е мрачно лилаво.

Науката демонстрира интерес към него за първи път през втората половина на ХХ век, когато американски учени организират няколко проучвания с дребен брой участници. В тях експертите изучавали резултата на обещано вещество върху човешкия организъм. През 1954 година психиатрите Абрам Хофър и Хъмфри Осмънд излагат догадка, че остатъкът от адренохром в мозъка може да способства за отключване на шизофрения и други психологични проблеми - доктрина, която след това е отхвърлена. През 1967 година те оферират потреблението на огромни дози витамини C и B3 за обезвреждане на веществото, само че успеваемостта на тези способи не е потвърдена в нито едно от другите проучвания.

В литературата и попкултурата

Връзка сред адренохрома и шизофренията по този начин и не е открита, само че това  не попречи на писателите от ХХ век да слагат веществото наедно с психоделичните медикаменти, които трансформират усещането за света и задействат умствени процеси. В паметната творба на Антъни Бърджис „ Портокал с часовников механизъм “ героите пият мляко, подправено с " дренохром. "

Хънтър С. Томпсън в автобиографичния си разказ „ Страх и ненавист в Лас Вегас “ разказва резултата на адренохрома („ мескалинът е джинджифилова бира в съпоставяне “) и митичния способ за неговото произвеждане: „ Единственият източник са надбъбречните жлези на живото човешко тяло. " Сцена на приложимост на веществото даже беше показана във филмовата акомодация на книгата „ Страх и ненавист в Лас Вегас “. В спомагателни материали за кино лентата режисьорът Тери Гилиъм призна, че епизодът е небивалица, че подобен опиат не съществува в реалност и даже не е знаел за съществуването на същинско вещество със същото име. Приписването на мистериозни сили на адренохрома мигрира в книгите, филмите и сериалите и на 21 век. В английския тв сериал Lewis в един от епизодите беше показана сцена по какъв начин пристрастени хора извличат вещество от надбъбречните жлези на жив човек. Тери Пратчет също се изкушава да му отдели внимание като в един от своите фентъзи романи разказва воин по следния метод: „ Той изглеждаше като някой, който е изял шепа епифизни жлези и ги  е полял халба адренохром “. А през 2017та даже се появява филм със заглавие " Адренохром ", в който група психопати убиват хора, с цел да извличат това вещество от техните надбъбречни жлези.

Уловени в мрежата

От поп културата митът за адренохрома мигрира към онлайн платформите. През 2013-2014 година в анонимния уебсайт 4chan се появи тематика с видео, наречено „ Jewish Ritual Blood Libel This #ADRENOCHROME Extract “. През идващите няколко години теорията на конспирацията получи нови детайлности, изключително подкрепени от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Според образуваната идея някои „ международни елити “ (високопоставени членове на Демократическата партия на Съединени американски щати, поп звезди, актьори и демократични журналисти) постоянно вземат участие в кървави ритуали, по време на които деца се принасят в жертва на Сатаната и до момента в който страдат от телата им се извлича, адренохром. Елитите са толкоз пристрастени към веществото, че не могат да съществуват без него, гласи тази доктрина на конспирацията. Нещо повече - тя към момента съществува - хора с американски флагове, оръжия или лозунги Make America Great Again на аватарите си разгласяват мемета за това в обществените мрежи и се причисляват към групи, където се споделят нови " ужасяващи " детайлности. От описанието на един от тях може да се разпознае естеството на " теорията ".



/б.р. „ Използването на Adrenochrome е Широко Разпространено в нашето Общество и по тази причина е пристигнало Времето да се събудим, да забележим тези Факти и да Започнем да Научаваме за Причините: ЗАЩО, КАК, КОГА, КОЙ, КЪДЕ и ЗАЩО би трябвало да погледнем към обществото с „ отворени очи от САМИЯ ВЪРХ……… …… “ (Снимка: thedailybeast.com)

Комбинация от неистини

Аденохромната интрига има детайли от други две известни тайни теории: QAnon и международната еврейска интрига. Вторият включва " ритуалните " аспекти на концепцията. Те са сходни на антисемитските имитации, съществуващи от античността, само че добили особена известност при започване на 20 век. Според тях " евреите пият кръвта на християнските бебета по празниците ".

QAnon е по-ново откритие. Според тази доктрина " елитите " се занимават с канибализъм и са склонни към педофилия. Милиардерът Доналд Тръмп е Спасителят в тази картина на света. Той разгласи кандидатурата си за президентските избори през 2016 година по искане на редица американски генерали, които смятаха, че единствено той може да избави света от педофили сатанисти. Изследователите изясняват, че разгръщайки се, ​​QAnon последователно придобива детайли от други, по-стари теории на конспирацията - да вземем за пример за убийството на Джон Кенеди, съществуването на НЛО, атентатите от 11 септември 2001 година и така нататък

Както в тази ситуация с доста други теории на конспирацията, конспирацията за адренохром се основава на действителен факт. Това вещество в действителност съществува и се свързва с човешкия хормон на остра реакция - адреналин. Адренохромът обаче е единствено артикул на неговото окисление. Връзката му с психологични болести е опровергана, а приемът му не дава никакъв резултат, с изключение на мощно главоболие. „ Теорията “, че адренохромът може да бъде освободен единствено от телата на умиращи деца, е пряк фалшификат, който съчетава антисемитски теории на конспирацията и изкривяване на историята в интерес на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

По материали от задграничния щемпел
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР