Един служебен министър не може да кадрува в един театър.Това

...
Един служебен министър не може да кадрува в един театър.Това
Коментари Харесай

Директорът на Народния: Не мога да съм маша за лустрация. Морфов иска свой театър

" Един длъжностен министър не може да кадрува в един спектакъл. "

Това разяснява сутринта в петък по Нова тв шефът на Народния спектакъл Васил Василев.

Той добави, че не счита да прави лустрация, а Александър Морфов има потребност от собствен спектакъл.

Вчера служебният министър на културата Велислав Минеков разгласи, че има задоволително учредения за най-тежкото дисциплинарно наказване на Василев и му даде нещо като ултиматум с думите: " Ако той не извади самичък себе си от блатото, блатото ще бъде пресушено ". Минеков още от началото разгласи поддръжката си за Морфов и твърди, че Василев се бил обкръжил с фрагменти като политически квоти. 

Днес шефът даде да се разбере, че няма желание да уволнява Велислава Кръстева, за това - какво ще се случва с режисьора беше по-неконкретен, само че се разбра, че не държи Морфов да остане в театъра.

Василев обяви (и го повтори няколко пъти), че основният провинен за напрежението в Народния спектакъл се намира на " Ал. Стамболийски " 17 (Това е адресът на Министерството на културата - бел. ред.) и разказа обстановката като протичащото се във кино лентата " Да разлаем кучетата ".

Конфликтът сред режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра и добре познато от десетилетия лице на Движение за права и свободи Велислава Кръстева той изясни по този начин:

" Един чиновник на театъра има конфликт с различен чиновник на театъра. "

" Г-жа Кръстева е пиар, административна служба ", сподели той, дори посочи " слугинска служба " - очевидно в контраст на креативните.

По думите му какво тя прави в свободното си време, отвън театъра, не било негов проблем. Основният спор се появи, откакто Морфов надраска с надписи " Движение за права и свободи " и апели да се маха от театъра вратата на кабинета на Кръстева, а по-късно изясни, че това било протестна форма за нейната поява на 2 октомври един до друг с Ахмед Доган на парламентарните избори (което в действителност е традиция за Кръстева от съвсем всички последни избори, б.р.).

Василев добави, че ще се счита зает, в случай че даден чиновник прави агитация в театъра. Извън театъра всеки бил жител на Република България и имал право на цивилен позиции.

" Конфликтът беше изнесен от служебния министър, който сподели, че в Народния спектакъл имало война... Аз съм задачата. Не мога да съм маша за лустрация ", сподели още шефът.

Той изясни, че и Кръстева, и Морфов били поканени персонално от него. Като режисьорът пристигнал по-късно и към този момент бил наясно, че ще работи с фрагмента на Движение за права и свободи, само че нямал нищо срещу това.

Макар и не в прав текст шефът на театъра даде да се разбере, че се съмнява в протестността на претекстовете за надраскването на вратата на Велислава Кръстева. Изборите бяха на 2 октомври, това се случва на 29 октомври, а Морфов афишира в медиите, че той е причинител в символ на противоречие на 31 октомври.

" Може ли да протестираш в 10 часа вечерта в празен кулоар пред празна врата? За какво ви приказва това? ", попита, хипотетично реторично, шефът на Народния спектакъл.

На въпрос дали е потърсил пояснение от Морфов и за какво се е стигнало до следствие на случая Василев отговори с въпрос: " Дали не съм разговарял с него? "

Той назова кореспонденцията, която води с режисьора, " доста забавна " и сподели, че някой ден може да я покаже.

" Странното е, че известията му са постоянно след среднощ ", добави шефът с известна многозначителност.

Василев разяснява и друго обвиняване от през вчерашния ден на Минеков - че е отказал да даде договорите с външни реализатори на министерството за инспекция.

" Министърът желае документи за неразбираеми цели. Има звена, които дават отговор за инспекциите. Министърът би трябвало да им разпореди тези инспекции ", изясни той.

Директорът написал писмо в подобен дух до ведомството, както и декларирал готовността си при следване на съответния ред да даде всички желани документи. Едва по-късно писмо Минеков към този момент е упълномощил инспекцията и в Народния спектакъл били подготвени за проверителите. Самият министър обаче разгласи, че желае инспекция още на 10 ноември, а през вчерашния ден на въпрос по кое време ще бъдат оповестени резултатите даде много колеблив отговор.

" Изместваме казуса - не може министърът да кадрува в Народния спектакъл ", повтори няколко пъти Василев.

Попитан какво ще стане с Морфов, той предложи на министъра да инициира разпореждане за нов спектакъл " имени Александра Морфова ".

" Александър Морфов се нуждае от личен спектакъл - той да управлява, да слага... ", сподели Василев.

В Народния спектакъл царяла креативна атмосфера, а всички имало право на равна основа да развиват своите хрумвания, добави шефът.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР