Един случай преобърна дневния ред в държавата. На 5 юли

...
Един случай преобърна дневния ред в държавата. На 5 юли
Коментари Харесай

НСлС: Семерджиев изскочил от джипа за 17 секунди и побягнал след катастрофата

Един случай прекатурна дневния ред в страната. На 5 юли Георги Семерджиев умъртви с гневна скорост, дрогиран, две млади дами.

 

Обвинителният акт към този момент е подготвен, а оптималното наказване, което може да получи, е 20 години. Как една майка, изгубила детето си, приема това и какво съумя да потвърди следствието дни преди Семерджиев да се изправи пред съда, споделя Мариета Николаева, кореспондент на Нова.тв

 

Често можете да срещнете Диана Стефанович на бул. „ Черни връх ” в София. Там е лобното място на детето ѝ. „ За мен това място е доста значимо. Паля свещ и нося цветя. Посадихме дъбче ”, изясни дамата.

 

21-годишната Хариет Стефанович  е пометена от джипа на Георги Семерджиев, до момента в който стои на тротоара. „ Тя обичаше да пее и да танцува. Беше витална, енергична, радостна и добра. Чувствителна, само че в същото време и доста директна, държеше да каже истината на човек в очите ”, споделя нейната майка. Тя прибавя: „ Загубата ми е голяма. Просто нямам думи, изгубих смисъл в живота ”.

 

Четири месеца и половина след жестоката злополука, лишила живота на две млади дами, делото влиза в съда. Семерджиев е с пет обвинявания. Експертизи откриват с акуратност какво се е случило във съдбовната вечер на 5-и юли. Бившият футболист е карал със 166 км/ч и с включени полицейски лампи.

 

„ Навлиза в кръстовището, удря напряко такси, трансформира траекторията вдясно, където със 150 км/ч удря първата жертва. Оттам джипът се удря в асансьора на метрото, разцепва се на две, задната част продължава по булеварда, а предната убива второто момиче ”, изясни зам.-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров.

 

Ударът е наподобявал гърмеж, описват очевидци. Семерджиев бяга от мястото. И час по-късно е в дома си. „ За 17 секунди Семерджиев съумява да излезе през предната дясна врата. Оказало се е, че не може да си влезе в дома. С помощта на Симона Радева, с донесена стълба от нея, влиза в жилището ”, посочи Тодоров.

 

Първоначално Семерджиев пробва да построи защитна версия, че е похитен. След това е запазил безмълвие. Доказателствата обаче са безапелационни, че той убива двете млади дами.

 

„ Едната маратонка, която намерихме, изцяло съответствува като изхабяване и модел с тази, която е в колата. И по двете има негов ДНК профил. Тичал е необут. По облеклата има ДНК профил и кръв от двете починали девойки ”, сподели зам.-директорът на Национална следствена служба.

 

Случаят е емблематичен и извади нескрито свързаността на чиновници на реда с престъпно проявен. Полицайката Симона Радева, подкрепила укриването му, беше уволнена от Министерство на вътрешните работи.

 

„ Тя не отхвърля, че се познава със Семерджиев, че са ѝ се обадили от автомивката, негов чиновник и тя е отишла. Помогнали са му със стълба освен тя, а и нейният другар, който е чиновник в Четвърто районно управление (на МВР) ”, разяснява юристът на майката на Хариет Пламен Димитров.

 

Седем началници на районни ръководства в столицата бяха заменени. Не единствено поради случая Семерджиев, само че и поради недобри резултати. Отделно текат дисциплинарни производства против 44 чиновници на реда. Установено е, че той е спиран десетки пъти за нарушавания на пътя и вместо наказателна отговорност, е понасял единствено административна.

 

„ Има доста загадки по случая - по какъв начин Семерджиев ѝ се е обадил, по какъв начин нейният другар от Четвърто районно е отишъл там, по какъв начин боен прокурор се появява на мястото ”, уточни юристът.

 

„ Военният прокурор е разпитан, минавал е със фамилията си. Просто е извършил гражданския си дълг. Помогнал е да се резервира местопроизшествието до идването на екипа от Столична дирекция на вътрешните работи. На самият оглед е участвал дежурен прокурор от СГП ”, сподели Тодоров. 

 

„ Много се говореше, че има полицейски „ чадър ”, само че очевидно не е единствено полицейски „ чадър ”, а е повече от козирка това, което е над него. Неговото държание, при самата злополука, че си разрешава да кара със 166 км/ч - това надменно държание демонстрира, че него не го е боязън ”, счита още бранителят. 

 

„ Нямам данни, че Семерджиев е бил сътрудник на някоя от службите. Никъде по делото няма такива данни. За предпазен очевидец - също ”, разясни Тодоров.

 

Имало ли е чадър над Семерджиев и от кого - на този въпрос ще отговори и настрана дело формирано в прокуратурата. От справката за съдимост на Семерджиев излиза наяве, че има присъда за безчинство през 2012 година. Присъда има и през 2020 година Осем месеца затвор след съглашение с прокуратурата, утвърдено от съда.

 

„ Наказанието е осем месеца за владеене на над 4 кг опиати - хероин, марихуана, които са на стойност 105 000 лв.. Интересното е, че съдът утвърждава съглашението, когато то не опонира на закона и положителните нрави. На закона може да не опонира, само че надали тези 4 кг опиат биха се сметнали, че не опонират на положителните нрави. Тоест, в случай че при подписване на съглашението, наказването се редуцира с 1/3, Семерджиев е трябвало да получи една година отнемане от независимост, а не осем месеца ”, изясни Димитров.

 

За това закононарушение Наказателният кодекс планува от 3 до 12 години затвор. „ Не знам по какъв метод съдът е решил, че ще даде осем месеца отнемане от независимост ”, акцентира юристът.

 

На 29-и ноември делото влиза в съда. Освен държавното обвиняване, майката на починалата Хариет ще заведе и цивилен иск против Семерджиев. Той ще бъде в размер на 600 000 лв..

 

„ Предварително ще желаяме от съда поръчителство за желае, защото от документите, които видях в делото, Семерджиев има един апартамент в „ Хаджи Димитър ” в София и активи в неговата компания ”, добави Димитров.

Майката, изгубила детето си, чака заслужено наказване: „ Не изпитвам никакви усеща към него. Да, доста необичайно, мисля, само че нищо не изпитвам. Не знам… Разчитам съдът да е обективен и да реши. Търся някакъв смисъл, само че подобен в моя живот няма ”.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР