Един след друг големите автомобилни производители обявяват планове в последно

...
Един след друг големите автомобилни производители обявяват планове в последно
Коментари Харесай

Наистина ли електромобилите са по-добри за околната среда?

Един след различен огромните автомобилни производители афишират проекти напоследък да трансфорат електрическите коли в своя съществена цел в обозримото бъдеще. Анализаторите обаче предизвестяват, че всеобщият преход към електрически превоз ще увеличи цените на батериите за возилата, а самите производители не са сигурни в действителните изгоди от желанието на управляващите в страните да забранят моторите с вътрешно горене допустимо най-скоро.

Автомобилните компании изясняват всеобщия преход към електрически превоз на първо място със угриженост за околната среда.

Например  General Motors (GM ) разгласи още през януари, че има намерение да премине към произвеждане на транспортни средства с извънредно нулеви нездравословни излъчвания. Като краен период американският тръст си сложи 2035 година. По същото време цялото произвеждане на компанията би трябвало да премине към възобновими енергийни източници, а до 2040 година компанията възнамерява да стане изцяло въглеродно неутрална.

Британският  Jaguar Land Rover (JLR ) даде обещание, че до 2030 година всички негови модели ще имат електрическа версия, а до 2039-та година - изцяло да се отърве от колите с нездравословни излъчвания. При огромен преход към производството на извънредно електрически транспортни средства, компанията е подготвена да похарчи 3,5 милиарда $ годишно.

Лидерът на международния авто пазар в момента  Volkswagen Group (VW)  възнамерява да резервира тази позиция и на пазара на електрически транспортни средства. Нещо повече немският тръст ще се стреми да измести първенеца сега Tesla. В края на 2020 година стана ясно, че компанията на Илон Мъск е доставила на своите клиенти към 500 хиляди електрически автомобила, а Volkswagen - 212 хиляди Следват  китайските BYD (179 хил.) и SAIC (170 хил.), а Топ 5 затваря BMW с 163,5 хиляди продадени електрически автомобила за предходната година.

Най-амбициозен все още е проектът на  шведския Volvo Cars . Компанията има намерение да премине към произвеждане, основно на електрически автомобили до 2030 година и те да се продават единствено онлайн.

Няма спор, известността на електрическите транспортни средства в света като цяло нараства. Ако през 2019 година делът на електрическите транспортни средства в световните продажби на коли е бил 2,5%, то към края на 2020 година той към този момент е повишен до 4,2%.

Но, целият този преход надалеч не е еднопосочен.

Първо, производителите на коли вършат проекти за огромен преход към електрически транспортни средства, основавайки се на общоприетото разбиране, че индустриалните цени на батериите и затова самите акумулатори ще поевтиняват от година на година, което ще направи електрическите транспортни средства по-евтини и по-достъпни. Но единствено преди дни, анализаторите на Goldman Sachs разгласиха отчет, в който се споделя, че заради всеобщия преход към производството на електрически транспортни средства, цените на батериите, в противен случай, ще стартират да порастват още веднъж и приблизително ще скочат с към 18%. А цените на главните материали за тяхното произвеждане - кобалт, никел и литий - порастват от началото на 2021 година. Според изчисленията на анализаторите, в случай че цените на никела, да вземем за пример, се върнат до рекордните си стойности към Щатски долар 50 хиляди за звук, тогава всяко електрическо транспортно средство ще нарастне в производството с към 1200 - 1500 $, което може съществено да разколебае потребителското търсене на електрически автомобили.

На второ място, за екосъобразността на колите мислят най-вече държавните управления на страните, като безусловно принуждават производителите да ускорят прехода към производството на електрически транспортни средства, определяйки крайни периоди за отвод от дизелови и бензинови мотори. Съвсем неотдавна Сингапур да вземем за пример разгласи въвеждането на цялостна възбрана за коли с мотори с вътрешно горене от 2040 година През декември предходната година стана известно за проектите на японското държавно управление да откри такава възбрана от средата на 2030-те. Канада, Норвегия, Германия, Англия и щата Калифорния също ще лимитират или забранят продажбите на коли с мотори с вътрешно горене, а от 2040 година всички нови камиони, продавани в Европа, ще са без обичайните си мотори.

В същото време автомобилните концерни надалеч не постоянно са удовлетворени от сходни начинания. Например същият този Jaguar Land Rover, който разгласява през февруари огромния си проект за прекосяване към произвеждане на извънредно екологични коли, няколко месеца по-рано изрично се разгласи срещу самодейността на английското държавно управление да реалокира датата на възбраната за производството на коли с мотори с вътрешно горене от 2040 на 2030 година. Позицията на английския производител беше подкрепена от BMW, Ford, Honda и McLaren, заяви тогава The Guardian. В същото време представители на BMW обявиха, че просто няма научна аргументация за по-ранен преход към електрически превоз, предупредиха за срив в продажбите при положение на смяна в изискванията и оцениха решението на английското държавно управление като извънредно популистко. Което прочее не попречи на английските управляващи да одобрят въвеждането на възбрана за производството на коли с мотори с вътрешно горене още от 2030 година.

„ Уолстрийт джърнъл “ се опита тази седмица да обоснове научно изгодите от прекосяването към електрически превоз, за което се обърна към откриватели от университета в Торонто. По искане на изданието те направиха относителен разбор на въздействието върху околната среда на два известни модела коли - Tesla Model 3 и Toyota RAV4.

Учените означават, че  изчисляването на размера на нездравословни излъчвания би трябвало да стартира още на индустриален стадий.  Това значи да се вземат поради „ сондажите на петрол и комините на електроцентрали, както и добивът на метали като никел и кобалт, които са нужни за батериите на електрическите транспортни средства “.

В резултат се оказва, че  производството на електрическо транспортно средство е доста по-вредно за природата , в сравнение с производството на автомобил с мотор с вътрешно горене. Така, производството на един Tesla Model 3 е придружено от излъчванията на 12, 2 тона въглероден диоксид в атмосферата, до момента в който при производството на японски стилен SUV размерът на излъчванията е стеснен до 7,4 тона - 65% по-малко.

Разликата в дълготрайните екологични щети идва от пробега . Отначало Tesla ще е по-вреден за атмосферата автомобил от RAV4, само че след изминаването на 33 хиляди км техните индикатори за нездравословни излъчвания ще станат равни - по към 14,5 тона. След това RAV4 ще стартира да изпреварва Tesla по нездравословни излъчвания и при пробег от 160 хиляди км. ще бъде със 77% по-вреден от съперник с електродвигател, а при пробег от 320 хиляди км. разликата сред тях ще бъде повече от два пъти. Приятен бонус за потребителите, по данни на Consumer Report, ще бъдат и общите разноски за владеене на електрическа кола: за Tesla Model 3 тя е 49,8 хиляди $, а за RAV4 - към 51 хиляди $.

По материали от задграничния щемпел.

Източник: Мениджър Нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР