Един самолет не се ремонтира в рамките на месец-два, както

...
Един самолет не се ремонтира в рамките на месец-два, както
Коментари Харесай

Каракачанов репликира Радев за нальота

Един аероплан не се ремонтира в границите на месец-два, както се ремонтира една лека кола. Така военният министър Красимир Каракачанов отговори на рецензията на президента, че нальотът на военните ни летци е рисково дребен и това може да заплаши живота им и живота на други хора.

Отговорът на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов бе откакто дружно с президента Румен Радев и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов участваха на представянето на разбора за работата на въоръжените сили за 2020 година, заяви news.bg.

За понижените нальоти на летците ни, Каракачанов изясни, че когато има един, два или три самолета в една авиобаза, няма по какъв начин летците да натрупат огромен нальот. Когато има повече изправни летателни средства, да вземем за пример осем, летците щели да натрупат повече опит.

" Нальотът ще се преодолява, когато постъпят в строя и другите осем самолета Ф-16, блок 70 ", уточни военният министър.

По думите му през 2017 година, когато той зае поста боен министър, вероятността била ужасяваща за изтребителната авиация (наличните МиГ) и за щурмовите ни самолети Су-25, които били пред приземяване. Без решението за ремонт на изтребителите МиГ-29 и рационализация на щурмовите самолети Су-25, в този момент можеше да нямаме никакви военни самолети, счита той.

" Буквално към 2019 година бяхме пред вероятността в края на годината да няма нито един летящ аероплан Су-25, само че сега към този момент са осем ", разяснява Каракачанов.

Заразените бойци от ковид в армията си са към 2%, което се дължи най-много на персоналната дисциплинираност на военнослужещите. Има няколко умряли военнослужещи, като единият е бил учител във Военновъздушното учебно заведение. " Като цяло обстановката е под надзор ", увери министърът на обраната.

За плана за Сухопътните войски Каракачанов бе безапелационен, че планът им не е проблематичен, само че се случвали доста неща. За първи път от 90-та година насам главният военен танк в българската войска (Т-72 - б.р) минава на главен ремонт, подсети Каракачанов.

Започнал е план за рационализация на 44 от главните ни бойни единици за Сухопътни войски. Проектът за бронираната машина не бил преустановен, а процедурата Каракачанов е предложил да бъде прекъсната от Министерски съвет, тъй като двете компании, които останали на финала, предложили цени по-високи от сумата, която е гласувана от Народното събрание.

" Пред мен имаше две други възможности - или да вляза в Народното събрание да желая нарастване на сумата, което го считам за нецелесъобразно освен поради COVID-19, или да търсим други разновидности ", изясни Каракачанов.

Очаква се военноремонтния цех " ТЕРЕМ ", профилиран за техника за сухопътни войски да изготви отчет допустимо ли е тази бронирана машина да бъде построена въз основата на напъните на българския военнопромишлен комплекс.

" Когато отчетът е подготвен, ще можем да се ориентираме по какъв начин да се подходи ", сподели Каракачанов визирайки, че решенията ще взима идващия боен министър.

" Или да продължи експертизата, или да желае още пари от Народното събрание да продължи нещата ", разяснява още Каракачанов.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов разгласи разбора за работата на въоръжените сили през 2020 година като доста справедлив и регистрира една динамична, сложна година, цялостна с провокации.

" Общата оценка е, че армията се оправи ослепително със дилемите ", безапелационен бе адмирал Ефтимов.

Той увери, че командирите и целия персонален състав на въоръжените сили се справили добре с поставените задания. За рецензиите на президента за извънредно дребния брой нальоти, адмирал Ефтимов посочи, че това са функционални зависимости и образователната авиация дава съществени равнища на подготовка и по-късно летците усъвършенстват подготовката си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР