Един референдум за независимост – този на Иракски Кюрдистан, заплашва

...
Един референдум за независимост – този на Иракски Кюрдистан, заплашва
Коментари Харесай

Осман Йоджалан пред bTV: Създадохме ПКК, за да защитим правата на кюрдите

Един референдум за самостоятелност – този на Иракски Кюрдистан, заплашва да взриви Ирак и района още веднъж. На вота, плануван за понеделник, се опълчват всички прилежащи страни и интернационалната общественост.

Въпреки това по всичко проличава, че президентът Масуд Барзани ще съблюдава обещанието си и допитването ще се организира. Тази вечер хиляди кюрди се събраха в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, на финалния протест в поддръжка на референдума.

Междувременно нашите специфични пратеници Иван Георгиев и Петър Джанаваров разговаряха с Осман Йоджалан – брат на митичния кюрдски водач Абдула Йоджалан и един от създателите на считаната за терористична в доста страни по света Кюрдска работническа партия (ПКК).

Дори в Кюрдистан не е безвредно да носиш семейството Йоджалан. Затова Осман Йоджалан живее в охраняван от пешмерги комплекс в покрайнините на Ербил.

Иван Георгиев: Смятате ли себе си за терорист?
Осман Йоджалан: Ако мислехме за ПКК като за терористична организация, нямаше да я сътворяваме и да членуваме в нея. ПКК стартира като реакция на турската принуда и окупация на кюрдски територии. Създадохме Кюрдската работническа партия, с цел да защитим правата на кюрдите. Бяхме най-вече от доста небогати фамилии, студенти, идеалисти. В началото финансирахме организацията със лични пари. Аз самият работих два месеца като общ служащ на един градеж, с цел да си купя първото оръжие.

Отношенията ми с Абдула бяха типичните за кюрдската просвета – той е мой по-голям брат и аз му се подчинявах изцяло. Не единствено като деца, само че и като възрастни.

Иван Георгиев: Смятате ли, че някой ден още веднъж ще се видите с брат си – като свободни жители в една самостоятелна страна?
Осман Йоджалан: Никой не знае какво ни готви бъдещето. Погледнете Масуд Барзани – когато беше в Иран, той нямаше пари да си купи даже самун. А в този момент е президент на Кюрдистан и доста богат човек. Затова в никакъв случай не се знае. Може някой ден аз и Апо още веднъж да бъде дружно.

--> Два дни преди референдума в следените от кюрдското районно държавно управление територии вълнението на локалните хора доближава невиждани до в този момент размери, макар опасността от военна интервенция от страна на Багдад и Анкара.

Осман Йоджалан: Всички би трябвало да знаят, че кюрдите имат изконното право да се назоват свободни и самостоятелни. И както постоянно, ние сме подготвени да платим за своята самостоятелност с кръвта на мъчениците за Кюрдистан.

Очаквайте идващите кореспонденции на нашите специфични пратеници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР