Един разрастващ се пазар у нас е на гребена на

...
Един разрастващ се пазар у нас е на гребена на
Коментари Харесай

Най-голямата верига зоомагазини у нас разкрива 4 нови обекта и за първи пъти стъпва в Пловдив

Един разрастващ се пазар у нас е " на гребена на вълната " на хуманизацията на домашните любимци. Зоомагазините в реалност са доста близки до бизнеса с бебешки артикули. При тях семействата са подготвени да отделят огромна част от бюджета си, като това не е директно обвързвано с финансовите им благоприятни условия. 

Пример за казаното нагоре е най-голямата верига зоомагазини у нас - Petmall, която развива своята активност в една промишленост, която беше много подценена. И в случай че до преди към 7-8 години нямаше ясно изразени играчи, в този момент към този момент не е по този начин.

Компанията стартира с онлайн магазин, а в края на 2018 година е отворен и първият физически обект на бъдещата верига. 

Според създателя на Petmall Никола Нинов обстановката в бранша с животинската храна върви по стъпките на човешката. По време на присъединяване му в последната годишна стратегическа среща от програмата beamUp lab 3 той обърна внимание на обстоятелството, че в случай че допреди 20 години хората са пазарували главно от дребните квартални магазинчета в днешно време супермаркетите са част от всекидневието ни.
 Хърватска компания, която стои зад марката Maxi Pet у нас, придобива Зоо Груп Стефанов
Хърватска компания, която стои зад марката Maxi Pet у нас, придобива Зоо Груп Стефанов

У нас има 29 магазина " доктор Стефанов " и платформа за електронна търговия

" При нас, като по-малък пазар, по отношение на питателните артикули евентуално това ще се случи в идващите 5 до 10 години ", предвижда Никола Нинов.

Пазарът на зоохраните в България е жестоко оценен на $110 милиона

" Пандемията оказа помощ доста на нашата промишленост, защото с изключение на, че онлайн потреблението се усили, зоомагазините, като хранителни магазини не бяха затворени ", напомня създателят и CEO на Petmall.  

Прогнозите за идващите 5 години са пазарът да се утрои. Причината е, че в западните страни към 98% от семействата хранят животните си с гранулирана храна, до момента в който при нас този % е към 30.

" Домашните любимци са все по признати като част от фамилията и това дава поле за развиване на компании като нас ", означи Никола Нинов.

Разрастване на бизнеса на Petmall

Към днешна дата компанията има 13 физически магазина в София и онлайн магазин. В момента Petmall е пред разкриване на 4 магазина - един в Пловдив и още три в София.   В проектите на компанията с изключение на да продължи разрастването мрежата си от магазини и да усили асортимента на портфолиото си от артикули.

" Ние сме вносители на продуктите за домашни любимци. Следващата стъпка е основаването на наши марки ", разясни той. По негови думи това е известна бизнес процедура в бранша. Има доста фабрики в Европа, които дават опция за създаване на личен бранд, като надлежно може да се направи лична формула, която да придава уникалност. 
 В Сърбия откриха първата по рода си фабрика за сокове за кучета
Фабрика в Сърбия е единствената в света, в която ще се създава подобен артикул за кучета

Търсенето на идеалните предписания лишило години



" При нас куриерът е огромен разход, поради високото тегло на чувалите с храна. Ако стартираме да разнасяме храната си сами - това би било финансова оптимизация ", сподели още Никола Нинов.

Влиза ли в проектите на компанията да стане обществена?

Самото естество на бизнеса на Petmall е обвързвано със стока, а за огромни растежи е належащо привличане на капитал.

" Tова е вероятен път за нас и го обмисляме, само че за момента имаме опция да се разрвиваме както до момента ", изясни Никола Нинов. Той напомни, че Petmall е привлякла финансиране от Витоша Венчър Кепитъл в размер на 800 хиляди евро. 
 Снимка 638400
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР