Един различен проект „Хлябът, който ни свързва“ от праисторическия човек

...
Един различен проект „Хлябът, който ни свързва“ от праисторическия човек
Коментари Харесай

Добрич чества Празник на хляба

Един друг план „Хлябът, който ни свързва“ от праисторическия човек през Античността, Средновековието, Възраждането и до наши дни реализира община Добрич като част от културната стратегия на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Той се осъществя от 1 февруари до 31 май, само че кулминационната точка е на 19 май с Празник на хляба, който ще се състои на централния площад „Свобода“ в сърцето на Добруджа. Тогава посредством подобаващ фон и театрално симулирана историческа среда благодарение на медиатор аниматор ще оживеят най-емблематичните за съответната ера културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба като културен код.

Ще бъде показано отношението към насъщния -от едро натрошените зърна в твърдия резен, до пресетия през девет сита ритуален кравай, огнището и пещта, трапезата на богат тракиец и римски боец с ритуалните угощения, средствата за подготвяне на самун през Средновековието -хромел и оджак.

Празникът включва още музеен куест-тур, при който на особено отпечатана карта ще участват артефакти, свързани с главната тематика на събитието. Под всеки от тях искащите да вземат участие ще би трябвало да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението.

За да изпълнят задачата, ще посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената изложба на Добрич, които са съществени сътрудници в неповторимия план. А мотото е, че хлябът постоянно е осмислял човешкото съществуване, събирал е хората и е бил знак на добруването и на вечността. Ще има осъществявания на музикално-танцов театър „ Приказка за хляба “. Общата стойност на плана е 20 000 лева, финансирани от Национален фонд „Култура“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР