Един протестиращ в Ливан е бил убит в безредици, съобщава

...
Един протестиращ в Ливан е бил убит в безредици, съобщава
Коментари Харесай

Безредици в Ливан заради икономическата криза

Един протестиращ в Ливан е бил погубен в вълнения, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на медицински източници и на източници от региона на сигурността, откакто срив на валутата, увеличение на инфлацията и безработицата раздрусаха Ливан, страна в дълбока финансова рецесия от октомври насам.

Блокадата поради битката с новия ковид утежни нещата за стопанската система.

Протестиращи в северния град Триполи през вчерашния ден подпалиха банки и потрошиха фасадите им, подтиквайки армията да стреля с гумени патрони и сълзотворен газ. Вчера стачкуващите се стекоха на основен площад, до момента в който по страничните улици някои са хвърляли камъни по силите за сигурност.

Безредици в понеделник вечерта оставиха следи от овъглени фасади на банки, а коли и банкомати бяха потрошени. Насилието докара до гибелта на мъж в 20-те си години, като съгласно източник от сферата на сигурността не е ясно кой е отговорен за гибелта му.

Банките са били цел на хора, ядосани от това, че са спрели достъпа до депозитите им.

Протестиращи в южния град Сидон, крещящи " гражданска война ", хвърлиха коктейли " Молотов " по постройката на централната банка и подпалиха фасадата ѝ, преди да потрошат фасадите на други банки.

В столицата Бейрут стотици шестваха из града, като някои носеха медицински маски, до момента в който скандираха против финансовата система и призоваваха още ливанци да се причислят. По-късно тълпите хвърляха камъни по силите за сигурност, ситуирани пред централната банка.

Нарастващият ужас заплашва да насочи Ливан към по-сериозен спор, даже откакто Бейрут се стреми да одобри избавителен стопански проект и да стартира договаряния с задграничните кредитори, откакто не съблюдава периодите по погасяването на огромните си дългови отговорности предишния месец.

Премиерът Хасан Диаб прикани ливанците да се въздържат от принуждение и сподели, че " злонамерени планове зад кулисите разклащат стабилността ".

" Ние сме изправени пред нова действителност, действителност, че обществената и виталната рецесия се утежниха с рекордна скорост, изключително с покачването на обменния курс на щатския $ до рекордни равнища на черния пазар ", посочи Диаб в изказване.

Ливанската лира загуби повече от половината от цената си от октомври насам и внезапно се срина през миналата седмица, предизвиквайки дребни митинги, макар блокадата поради ковид и молбите на управляващите към хората да си останат у дома. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР