Един проблем чука на вратите на хората, а именно изваждането

...
Един проблем чука на вратите на хората, а именно изваждането
Коментари Харесай

Какви са проблемите, с които ще се сблъскат хората при паспортизацията на сградите?

 Един проблем чука на вратите на хората, а точно изваждането на механически паспорт на постройките, в които живеят. Крайният период е 31 декември 2022 година, само че времето е незадоволително. Причините, показват от Асоциацията на шефовете на етажна благосъстоятелност (АУЕС) във Варна.

Първото събитие, е че рядко 1 вход – една етажна благосъстоятелност, може независимо да се достави с механически паспорт. Това значи, че една градивната единица - " от фуга до фуга " – 2 или 3 входа, да направи общ паспорт. Организацията по събиране на документи и средства е комплицирана, обясниха специалистите.

Друг проблем е, че към 30% от жилищата са необитаеми. Често притежателите са незнайни или отвън страната, и няма действителна връзка с тях. Това попречва правенето на паспорта и регистрацията му в съответната община. В случай, че липсват данни на повече от 3-4 % от жилищата паспорта не може да бъде вписан в регистрите.

Не съществува обществен указател за осъществяване на информация, кои здания имат към този момент направени паспорти и кои не. Към момента община Варна е разгласила лист на обектите, въведени в употреба след 2007 година и тези, които са санирани. Реално всички други направени паспорти не са отразени в тази информация.

Трети проблем е, че няма обществен указател за информация и доставяне с позволение за градеж и уверение за въвеждане в употреба.

Често панелните здания не имат архитектурни планове. В архива на общината липсва планова документи за всеки обособен блок по адрес и позволение за градеж. Има единствено типова архитектурна документи, обявиха от Асоциацията на шефовете на етажна благосъстоятелност във Варна.

Друг проблем е, че е тромава и сложна процедурата по събиране на нужната планова документи, а точно: в деловодството на общината се изисква легитимация на шефа на етажната благосъстоятелност, с протокол от общото заседание, и по-късно се изисква настрана, особено и категорично решение на етажната благосъстоятелност за даването на тази документи. Считаме, обявиха от Асоциацията на шефовете на етажна благосъстоятелност, че община Варна би трябвало да уреди служебно даване на нужната документи с оглед поставените периоди.

Затруднение е й събирането на документите за благосъстоятелност. Община Варна, взаимно с Агенция по вписванията, трябва да даде информация на домоуправителя на етажната етажната благосъстоятелност за настоящите притежатели на всеки обособен обект в постройката и за квадратурата му. Процедурата би трябвало да е облекчена, безапелационни са от Асоциацията на шефовете на етажна благосъстоятелност.

Методът се забавя и поради това, че при регистрация, след правенето му, още веднъж се изисква същата легитимация на заявителя на услугата. Копие на паспорта би трябвало да се даде в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това би следвало да става служебно, декларират от Асоциацията на шефовете на етажна благосъстоятелност, което е съдружие, основано през 2019 година в град Варна, и е с максимален брой членове. Целта му е подкрепяне развиването на професионалния домоуправител, като одобрена специалност с съответни критерии и ясни стандарти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР