Един от законопроектите, предизвикал нажежени страсти между управляващи и опозиция

...
Един от законопроектите, предизвикал нажежени страсти между управляващи и опозиция
Коментари Харесай

Комисия Антикорупция гласувана, парламентът ще я избира

Един от законопроектите, провокирал нажежени пристрастености сред ръководещи и съпротива през годината  - за основаването на новия антикорупционен държавен орган, към този момент е реалност. Депутатите гласоподаваха на второ четене текстовете, с които се основава Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Тя ще управлява лицата, заемащи висши обществени длъжности. Те са категорично посочени и изброени в законопроекта.

Предвижда се Комисията да е самостоятелен профилиран непрекъснато настоящ държавен орган, който се състои от петима членове - ръководител, заместник-председател и трима други членове, които ще се избират от Народното събрание. Мандатът на Комисията ще е шест години. Дейността й се подкрепя от администрация, която включва и териториалните й звена, които са със статут на дирекции.

За ръководител ще се избира български жител с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо обучение и минимум 10 години юридически стаж. За заместник-председател ще се изисква висше юридическо или икономическо обучение, степен " магистър " и минимум 5 години стаж по специалността, а за членовете на Комисията - висше обучение, степен " магистър " и минимум 5 години професионален стаж.

Законопроектът дава специфична формулировка на корупция, съгласно която тя е налице " когато вследствие на заеманата висша обществена служба лицето злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности за директно или индиректно добиване на неследваща се материална или нематериална полза за себе си или за други лица. "

В документа са определени мерките за противопоставяне на корупцията, измежду които превантивна и оперативно-издирвателна активност, обявление на несъответственост, обявление на имуществото и ползите на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и обвързваните с тях лица, обезпечаване на обществен достъп и инспекция на декларациите и на имущественото положение, определяне на спор на ползи.

Разписани са и изискванията и редът за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество, и статутът и функционалностите на новия антикорупционен орган.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР