Един от всеки десет служители в хотелиерството, транспорта или здравеопазването

...
Един от всеки десет служители в хотелиерството, транспорта или здравеопазването
Коментари Харесай

В Германия: всеки десети е работил и на Бъдни вечер

Един от всеки 10 чиновници в хотелиерството, превоза или опазването на здравето е работил на 24 декември или ще работи и на Нова година. Най-често това са нископлатени служащи и чиновници, демонстрира изследване в Германия.

И тази година доста хора са работили или ще работят по празниците. Според изследване на Института за стопански и обществени проучвания към близката до профсъюзите фондация " Ханс Бьоклер " съвсем 10 % от заетите в няколко избрани браншове на стопанската система, като гастрономия и хотелиерство или превоз, само че също по този начин и в опазването на здравето са били дежурни и на Бъдни вечер.

Изследването е извършено измежду 4200 трудещи се в Германия, научаваме от обява на АРД. То демонстрира, че мъжете са по-склонни, в сравнение с дамите да работят по празниците, както и източногерманците в съпоставяне със западногерманците, прецизира изданието.

Особено обиден е хотелиерският отрасъл


Делът на хората, работещи на 24 декември, е изключително висок в хотелиерството и ресторантьорството, в превоза и логистиката, както и в опазването на здравето и обществените услуги. Заетите в бранша на търговията на дребно, които нормално работят до последния миг, с цел да могат хората да пазарят и по Коледа или пък да си набират фойерверки за новогодишната нощ, този път имат почивен ден, защото Бъдни вечер и Нова година се падат в неделя. Ще рече, че тази година доста по-малко ще са работили и по празниците.

Както напомня АРД, през 2022 година двайсет % от трудещите се в цялата страна са работили и на Бъдни вечер. Новото проучване демонстрира, че тази година делът им е паднал на половина – на 24 декември са работили 10% от всички трудещи се. Значително по-висок е делът на работилите по празниците в секторите хотелиерство и ресторантьорство, опазване на здравето и обществени услуги – надлежно 27 и 20 % от работната мощ. Изследванията демонстрират следната причинност: след 14 часа в почивните дни броят на дежурните спада доста – както на Бъдни вечер, по този начин и на 31 декември, научаваме още от обявата на АРД.

Засегнати са най-много нископлатените служащи и чиновници
Хората, на които им се постанова да се трудят и по празниците, работят в нископлатени специалности, излиза наяве от отговор на държавното управление на питане от депутати на Лявата партия, написа на собствен ред " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ).

През 2022 година в почивните дни са работили 3,7 милиона души, от които към 40 на 100 изкарват сред 1250 и 2250 евро месечно. Други 20 % пък работят за по-малко от 1250 евро на месец.

Призиви за по-добро възнаграждение


В засегнатите сектори постоянно се поставя и доста ексклузивен труд, показва още ЗЦ и цитира данни от Института за проучване на трудовия пазар и специалностите, съгласно които в хотелиерството и ресторантьорството, превоза и търговията са били положени общо 303 милиона работни часа ексклузивен труд. От тях половината – 159 милиона работни часа не са били платени.

На този декор някои политици упорстват за възстановяване на заплащането във въпросните браншове. Сред предлаганите ограничения е да се вдигне почасовата минимална ставка, която от 1 януари към този момент ще бъде 12,41 евро, на 14 евро на час.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР