Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е

...
Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е
Коментари Харесай

България работи по запазване на водещата си роля в търговията с природен газ

Един от водещите ни цели в региона на енергетиката е развиване на газопреносната инфраструктура на България. Целта ни е да запазим водещата роля на страната в региона на превозването и да развием търговията с природен газ. Това разгласи енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещаване в град Чорлу, Република Турция, предадоха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По покана на ПАО „ Газпром “ Петкова и сръбският ѝ сътрудник министърът на минното дело и енергетика Александър Антич се срещнаха с дейностите, реализирани от кораба „ Пионерски дух “ по полагане на тръбите на газопровода „ Турски поток “. В събитието взе участие и изпълнителният шеф на „ Булгартрнасгаз “ Владимир Малинов.

„ За да запазим стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, поредно се извършват действия по реализацията на концепцията за създаване на газоразпределителния център „ Балкан “ на българска територия. Разглеждаме съветския природен газ като един от източниците за зареждане на хъба, в това число и през инфраструктурата на „ Турски поток “, добави министър Петкова.

Според данните от извършеното предпроектно изследване за хъб „ Балкан “ като желан маршрут за реализацията на хъба се обрисува „ Балкан 1 “, който планува нов входен потенциал от Турция. Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като съществени източници за хъба се преглеждат съветски природен газ, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар (ТАП и ТАНАП).

Съществуващите и изграждащите се терминали за полутечен природен газ в Гърция и Турция биха могли да обезпечат количества природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР