Един от водещите германски всекидневници „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) изтегля

...
Един от водещите германски всекидневници „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) изтегля
Коментари Харесай

Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и Ню Йорк таймс спират да работят в Русия

Един от водещите немски всекидневници „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ (ФАЦ) изтегля двамата си репортери от Русия поради новия закон за медиите там, който криминализира „ подправените вести “ със затвор до 15 години, заяви ДПА.

Престижният американски вестник " Ню Йорк таймс " също разгласи през днешния ден, че е решил да изведе публицистите си от Русия, съобщи Франс прес.

Изданието стимулира решението си с новия съветски закон, " който цели да криминализира самостоятелното и правилно отразяване на войната в Украйна ".

На страниците на ФАЦ издателят на вестника Бертолд Колер пусна в тази връзка коментар със заглавие „ Страхът на Путин от истината “. В него Колер установи, че

„ даже в разгара на Студената война комунистите в Кремъл не споделяха на задграничните публицисти какво да пишат “.

Издателят прави оценка, че „ признатият предишния петък пакет от закони против разпространяването на " подправени вести " разрешава разпространението на истината от Москва единствено с цената на драконовски санкции.

Всеки, който даже единствено спомене нападателната война на Путин в Украйна, е застрашен от 15 години затвор.

Поради това задграничните информационни организации, малките екрани и вестници помолиха своите репортери и кореспонденти да изоставен Москва. ФАЦ също реши да направи това. “

Колер добавя, че публицистите на ФАЦ ще продължат да осведомят за протичащото се в Русия по най-хубавия вероятен метод, само че „ от място, където могат да приказват и пишат свободно, без да са застрашени от затвор “

До момента немските малките екрани А Ер Де и Цет Де Еф, както и Си Ен Ен, „ Блумбърг “ и Би Би Си изцяло или отчасти прекратиха работата си в Русия.

„ Цензурата в никакъв случай не е симптом на мощ. Мерките по-скоро разкриват какъв брой огромен е страхът от истината в Кремъл. Но даже и Путин няма да успее да я потисне “, написа в тази връзка издателят на ФАЦ Бертолд Колер.
ТЕМА преди 17 минути 94 преди 54 минути 319 преди 1 час 454
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР