Един от важните приоритети, който трябва да бъде сериозно поставен

...
Един от важните приоритети, който трябва да бъде сериозно поставен
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Трябва да се разработи сериозна политика за повишаване доходите на хората

Един от значимите цели, който би трябвало да бъде съществено подложен във фокуса на обществения министър и на цялото държавно управление, е пазарът на труда. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " - Зорница Русинова, някогашен обществен министър и настоящ председател на Икономическия и обществен съвет на Република България.

" В разследване на демографски процеси и рецесия в България има съществени проблеми, свързани с това работещите хора да бъдат подпомагани, да се откри връзката сред бизнес, просветителни системи и нуждата от съответни умения на хората - от една страна хората елементарно да си намират работа, а от друга непрекъснатите поръчки на работодателите за липса на фрагменти в извънредно доста браншове ", означи Русинова.

По думите й грижата за младите и възрастните хора у нас е доста значима, така като  те не трябва да бъдат изключвани от пазара на труда: " Трябва да се създаде една сериозна политика, обвързвана с повишение на приходите на хората. Икономическият и обществен съвет напълно би могъл да бъде потребен в тази тенденция и със мненията, и анализите, които приготвя, заради простата причина, че посредством нас групата на работодателите, и на синдикатите са национално показани ", посочи ръководителят на Съвета.

Зорница Русинова разяснява и пенсиите у нас и по-конкретно оповестеното 12% нарастване на обществената пенсия за напреднала възраст.

" За пенсиите в България, каквото и нарастване да създадем ще е прекомерно малко, тъй като като някогашен обществен министър, а и съм сигурна, че няма човек, който да е под някаква форма в ръководството на страната, който да не си дава сметка, че пенсиите са извънредно ниски. Хубавото на това предложение е, че се балансира плавността на повишение на пенсиите през Швейцарското предписание. Тоест, ние не подлагаме повече пенсионната осигурителна система под риск от това да остане под недостиг, тъй като с внезапните повишавания на пенсиите и това, което се правеше през последните няколко години, се усили доста недостига в осигурителната система, а не би трябвало да забравяме, че осигурителната система се заплаща от осигуровките на всички нас, които работим. Затова би трябвало да се търсят други решения. Тъй като в интервал, в който има към момента догонване на приходите по отношение на инфлацията, към момента има хора, които са в категорията работещи, с доста ниски приходи, близки до минималната работна заплата, е немислимо да се търси метод да се подвигат осигуровките, с цел да се усилят пенсиите ", разяснява още тя.

Според нея би трябвало да се намерят запаси в бюджета: " Трябва да се търсят европейските стратегии, през които може да се отговори на потребностите на възрастните хора с в допълнение подкрепяне, обвързвано и с достъп до здравни услуги, достъп до обществени услуги. Един от огромните разноски на хората са освен режийните разноски, по тази причина би трябвало да се дефинира какъв ще е размерът на енергийните помощи за идващия отоплителен сезон. Да се види какво може да се направи през европейските стратегии с всичките благоприятни условия за топъл обяд и подкрепяне с хранителни пакети, цени на медикаменти и така нататък И по-скоро да се направи една цялостна стратегия, обвързвана с подкрепяне на възрастните хора в България, тъй като в действителност пенсиите са ниски и би трябвало да се търси метод по какъв начин да се компенсират семействата и да се подкрепят хората ", сподели още Зорница Русинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР