Един от тях е нелеката работа, която журито има да

...
Един от тях е нелеката работа, която журито има да
Коментари Харесай

По пътя към чиста журналистика: През годините авторите стават все по-смели

Един от тях е нелеката работа, която журито има да свърши. 

" Обемът материали, които журито би трябвало да изчете, е голям, защото досега те са над 400. Работата в действителност е тежка и изисква доста централизация от страна на оценяващите, тъй като това са материали на най-различни тематики. Не е елементарно да четеш за стопанска система, по-късно да минеш на просвета и изкуство, по-късно спорт, а след това да изгледаш видео репортаж и да чуеш аудиоподкаст. Затова и състезанието продължава дълго, т.е. материалите се събират в продължение на месеци, с цел да може да се реализира и нужната централизация на журито ".

Вижте по какъв начин да кандидатствате за .

Водещият от Българска национална телевизия Симеон Иванов дефинира журито като " впечатляващо ". То включва представители на разнообразни медии. Част от него са генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, програмният шеф на Радио " Фокус " Ива Дойчинова, Антон Хекимян - шеф " Новини, настоящи излъчвания и спорт " в bTV Media Group, Евгения Атанасова-Тенева - публицист и продуцент в Българска национална телевизия, Методи Владимиров - водещ и продуцент в NOVA, Николай Петров - старши редактор и водещ на стратегия " Хоризонт " в БНР, журналистът и публицист Анна Заркова, ръководителят на Българската асоциация на спортните публицисти Найден Тодоров, журналистът и сценарист Ваня Николова, основният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, основният редактор на Dnes.bg Александър Попов, Владимир Жеглов - създател на Dir.bg, Илияна Захариева - шеф " Корпоративни връзки " в А1, Евгени Димитров - създател на организация " Булфото ", и Ирина Велева - основен редактор " Мениджър нюз ". 

" В Dir.bg сме доста щастливи от обстоятелството, че журито съумя да сътвори доста здравословна конкурентна среда, която стъпва на взаимна поддръжка, на взаимопомощ, а не се уповава на опълчване, както се случва нормално, когато има конкуренция ", акцентира Веселинова. Тя повтори и критериите, по които се правят оценка материалите, като открои като значим подобен майсторството на словото и това да се употребява вярно българският език, т.е. грамотно и разнообразно. 

" Важно е да се употребяват и разнообразни източници, самостоятелни един от различен, да бъдат представени. Немалък аршин е и тематиката да има огромна социална значителност и да се отнася за допустимо максимален брой хора ".

Всеки създател самичък може да номинира материала си за присъединяване, като съгласно Рени Веселинова " сантименталното възприятие към личните си материали на всеки създател " в тази ситуация не е проблем, защото точно тук идва мястото на журито: " да реши кои са тези материали, които заслужават да бъдат наградени и отличени, показани още един път в общественото пространство като образец за добра публицистика ".

На въпрос комплицирани ли сме в концепцията за качествена публицистика, водещата от Dir.bg сподели, че не мисли по този начин, като се базира на наблюденията си от тазгодишното издание на Web Report: 

" Все по-лесно в нашата колегия " напипваме " добре свършената работа. Това е и една от главните месии на състезанието - да даде положителния образец и да помогне на аудиторията да си сътвори вярна оценка по какъв начин да разпознава същинските вести и добре свършената работа на публицистите ".

Качествената публицистика съгласно нея се реализира, като се следват главните стъпки, които всеки един публицист би трябвало да следва. 

" Живеем в доста цифровизиран свят, в който човек може да откри каква ли не информация в личния си телефон. Затова е значимо да помогнем на аудиторията ни да разграничава значимото, стойностното и най-много вярното. Затова и слоганът на Web Report за поредна година е " Когато създателите приказват с обстоятелства ", тъй като когато приказваме за публицистика и за вести, обстоятелствата са в основата и не би трябвало да има каквото и да е подозрение ". 

От категориите, в които сътрудници могат да вземат участие - Общество, Технологии и нововъведения, Икономика, Култура и изкуство, Рени Веселинова открои като обичана и на жури, и на участници Истински истории. 

" Там създателите описват по-скоро човешката история и тя нормално е най-вълнуваща, тъй като хората най-лесно се припознават в нея ".

Водещата на " Денят стартира " Христина Христова пък акцентира, че пътят до добре свършената работа на журналиста от време на време е доста дълъг - да вземем за пример зад двеминутен репортаж може да стоят два месеца работа. И попита получава ли създателят безусловно своето " отлично " и нужна ли е премия за този труд? 

" Смятам, че е нужно да. И това е нещо, което Web Report съумява да реализира ", безапелационна е Веселинова. 

" Присъствам на церемонията всяка година и атмосферата, която се заражда по време на тези церемонии у самите създатели и публицисти, е невероятна. Тя им дава един извънредно мощен подтик по-късно да продължат освен по същия метод, само че и да продължат още по-съсредоточено, още по-почетно да правят работата си ". 

Освен това Web Report предлага и премия за млад създател, което също е доста скъпо, съгласно Рени Веселинова, " тъй като ние би трябвало да дадем образец на сътрудниците след нас, че има смисъл и не е единствено статистиката за ниските ни позиции във връзка с свободата на словото у нас ". 

" Напротив има медии и създатели, които знаят по какъв начин да си правят работата, и считам, че колкото повече ги демонстрираме, насърчаваме и награждаваме толкоз по-добре би било за всички. През годините създателите стават все по-смели, с изключение на да стъпват на обстоятелства и тествана информация, да я проучват, да я преведат на понятен за аудиторията език ". 

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



От 2018 година насам Dir.bg провежда състезанието, който има за цел да награди и да опише за качествената, честна и виновна публицистика. Всяко последващо издание сплотява журналистическата общественост в битката за същинската и качествена публицистична активност. Вярваме, че свободната публицистика може да бъде реализирана единствено с общите старания на всички ни.

Очакваме предложенията на надарени създатели с нюх към значимите за обществото вест, следствие, репортаж, същинска история, фотография, видео.

Платформата приема предложенията на новите кандидати за спечелили в другите категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и нововъведения, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди връчваме за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад създател. Наградата за всяко първо място е парична награда от 1000 лева
Конкурсът е отворен за присъединяване до 21 април 2023 г. Как да кандидатствате вижте на и . Одобрените за присъединяване журналистически материали ще бъдат оповестени в специфичната категория в уеб страницата на Web Report.
Партньорите на Web Report 2023

се провежда с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти.

Медийни сътрудници са Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " БулФото " .

Проектът се осъществя с поддръжката на: ,, , ,, ,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР