Един от тях е кръстен на радарната система на бомбардировача

...
Един от тях е кръстен на радарната система на бомбардировача
Коментари Харесай

Защо руските футболни клубове имат такива странни имена?

Един от тях е кръстен на радарната система на бомбардировача Ту-16, а различен – на прочут гладиатор, вдигнал се на протест против Рим.
„ Спартак “ (Москва)


Сергей Бобилев/ТАСС

Най-легендарният клуб в историята на съветския футбол, нееднократен народен първенец и притежател на Купата на Русия, през 1935 година е кръстен на Спартак – предводителя на протеста на робите и гладиаторите против Римската република. Вдъхновението за името идва от едноименния разказ на Рафаело Джованьоли за известния герой за независимост, който по това време е доста известен в Съюз на съветските социалистически републики.
ЦСКА (Москва)


Антон Новодережкин/ТАСС

Вечният противник на „ Спартак “ – ЦСКА, е учреден и през по-голямата част от историята си е под крилото на Въоръжените сили на страната. Съкращението идва от „ Централен състезателен клуб на армията “. Освен в Москва, спортни клубове, свързани с военните, в предишното има и в Казахстан, Таджикистан и Армения. Днес в България има 2 клуба ЦСКА – ЦСКА София и ЦСКА 1948.
„ Динамо “ (Москва)


Daniel Felipe

ЦСКА е под крилото на армията, а спортният клуб „ Динамо “ – на държавните органи за сигурност и милицията. Името идва от гръцката дума „ динамо “, която значи „ мощ “. Днес известни клубове на име „ Динамо “ има и в Киев и в Дрезден.
„ Зенит “ (Санкт Петербург)


Etsuo Hara/Getty Images

Носителят на Купата на УЕФА през 2008 година „ Зенит “ е водещият тим на Санкт Петербург, северната столица на Русия. Името му, което е знак на безконечното предпочитание да се завоюват върховете на спорта, се появява през 1940 година. Преди това клубът се назовава „ Сталинец “.
„ Крылья Советов “ (Самара)


Юрий Стрелец/Sputnik

„ Крылья Советов “ („ Крилата на препоръките “) дължи необикновеното си име на руската военна авиация през Втората международна война и по-специално на именития Ил-2. През 1942 година, когато е учреден клубът, центърът на производството на тези самолети е в Самара (тогава градът се назовава Куйбишев).
Локомотив (Москва)


Григорий Сисоев/Sputnik

В името на този московски клуб няма нищо изненадващо. Отборът е под юрисдикцията на Държавния комисариат (министерство) на връзките в Съветския съюз, а в ранните години на съществуването му за него играят железопътни служащи.
„ Рубин “ (Казан)


Егор Алеев/ТАСС

Според легендата футболният клуб от столицата на Република Татарстан получава името си в чест на радарната система „ Рубин “, която се инсталира на бомбардировача Ту-16 и други самолети, създавани в локалния цех.
„ Арсенал “ (Тула)


Станислав Красилников/ТАСС

Тула се счита за съветската оръжейна столица. Местните военни фабрики и предприятия въоръжават съветската войска от епохи и не престават да го вършат и до през днешния ден. Нищо чудно, че в град с сходна история се появява клуб с сходно име.
„ Шинник “ (Ярославъл)


Павел Лисицин/Sputnik

До 1960 година тимът, който съставлява заводът за гуми в Ярославъл, играе под името „ Химик “. За доста почитатели това е малко необичайно и след голям брой молби клубът получава доста по-подходящо име – „ Шинник “ („ служащият в завода за автомобилни гуми “).

създател:

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР