Един от символите в Триъгълника на толерантността в центъра на

...
Един от символите в Триъгълника на толерантността в центъра на
Коментари Харесай

110 години от откриването на Софийската синагога

Един от знаците в Триъгълника на толерантността в центъра на София - където се събират храмовете на три религии - Софийската синагога, през днешния ден навърши 110 години от откриването си.


Архитектурен шедьовър, който пази възприятието за общественост. То е и в основата на историята на Централната софийска синагога. Построена е единствено за 4 години, а при откриването й храм-паметникът " Св. Александър Невски " към момента не е бил приключен.

Левон Бенатов, доброволец и екскурзовод: Откриването е било всеобщ празник в София - затворени магазини, празненства. Тържествени групи са чакали визитата на царя и царицата.

Венециански и мавритански жанр се преплитат в постройката на виенския проектант Фридрих Грюнангер.
Левон Бенатов, доброволец и екскурзовод: Това, което учудва в това число и посетителите от Израел, е вграденият от архитекта знак - цифрата 8.
Общо осем свещи в осем следващи вечери се възпламеняват на празника на светлината - Ханука. На осмия ден от раждането на бебе то получава име и става част от еврейската общественост. Ще намерим символиката и в полилея, който към момента е най-големият в България.

Левон Бенатов: Преди 110 година в София към този момент се движат електрически трамваи и тук полилеят е бил с електричество, план на същия проектант, от Виена 1700 кг. бронз.
В празничния ден представителите на общността си пожелават храмът да продължи да пази традициите им. А в събота всички дружно ще отбелажат тържествената му годишнина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР