Един от символите на Варна - Аспаруховият мост, днес става

...
Един от символите на Варна - Аспаруховият мост, днес става
Коментари Харесай

Аспаруховият мост стана на 47 години

Един от знаците на Варна - Аспаруховият мост, през днешния ден става на 47 години. Той към момента се слави като най-дългият на територията на страната и към момента е един от най-големите на Балканите. Свързва кварталите „ Аспарухово ” и „ Галата ” с централната част на Варна. Представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море.

Строежът на моста стартира при започване на 1973 година Правителственият период за стартиране на обекта е 30 септември 1976 година, само че е приключен предварително. Открит е от Тодор Живков на 8 септември 1976 година

„ Потомците и наследниците на занаятчия Кольо Фичето, който построи и популярния мост на река Янтра при град Бяла, освен не посрамиха името му, само че и издигнаха тая остаряла, благородна специалност до най-високите върхове ", споделя Тодор Живков в словото си при откриването на Аспаруховия мост.

Най-високата точка на моста се издига на 52 метра над морето. Мостът се крепи на 38 двойки стълбове. Само металната структура тежи впечатляващите 3200 тона. Мостовото оборудване е изпитано при стартирането му употреба, като е натоварено оптимално с тежки машини по цялото трасе и в четирите ленти. При две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра провисването на междинния отвор е към 30 сантиметра.

Дължината на моста е 2050, а ширината - 21 метра. Състои се от 2 платна по близо 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра.

Освен на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер, Аспаруховият мост е планиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР