Един от символите на Русе – градският часовник, намиращ се

...
Един от символите на Русе – градският часовник, намиращ се
Коментари Харесай

Градският часовник в Русе отново работи

Един от знаците на Русе – градският часовник, намиращ се в постройката на някогашната банка „ Гирдап “, още веднъж отброява часовете с камбанния си звън.

Това стана допустимо откакто механизмът беше свален и ремонтиран. Инициативата пристигна от регионалния шеф Анатоли Станев и бе подбудена от прекъсването на часовника за няколко дни в края на месец октомври тази година. След диалози с Александър Първанов, който е измежду радетелите за запазване и запазване на културното завещание в града и съмишленик на Сдружение „ Русчук.БГ “, в границите на няколко седмици бе открито решение и механизмът беше освежен. През деветте дни на ремонт се наложи часовникът да бъде изцяло раздрънкан, измит и центрован. Същевременно беше осъществено още смазване, а част от лагер-втулките и шайбите в механизма бяха сменени с нови. Автентичността на часовниковия механизъм е изцяло непокътната. По-рано през днешния ден часовникът беше назад инсталиран в постройката, намираща се в центъра на града.

С всички действия по профилактиката и ремонта на повече от 120-годишния “Bernhard Zachariä ”, създаден в Лайпциг, се захвана русенският майстор-часовникар Бохос Саркисян. Той е с дългогодишна процедура в тази сфера, потомствен часовникар е, а с тази активност се занимава от повече от 35 години. През годините е прибирал към живот часовници освен в Русе, само че и в цялата страна, описа майсторът. Благодарение на неговите знания и професионализъм след няколко годишни спиране към нов живот се завърна и часовникът, намиращ се в Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “, който също е на повече от век.

Разходите по ремонта ще бъдат поети от бюджета на Областната администрация. През идващите няколко дни часовникът ще бъде в тестов интервал и това е допустимо да породи забавяне или избързване от няколко минутки.

Областният шеф Анатоли Станев бе безапелационен, че ще продължи да спомага за поддръжката на часовника. „ Щастлив съм, че часовникът още веднъж работи безпроблемно и ще радва жителите и гостите на Русе, изключително в навечерието на идните Коледни празници “, разяснява Станев. „ Държавата ще продължи да се грижи за знаците на града и района. Ръководството на Областната администрация постоянно е показвало, че не бяга от отговорност, а в противен случай прави всичко по силите си за решаването на проблемите в региона “, съобщи още Станев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР