Един от шест работодатели предвижда да намали броя на служителите

...
Един от шест работодатели предвижда да намали броя на служителите
Коментари Харесай

Лошо: Ето какво казват БГ работодателите за предстоящите уволнения

Един от шест работодатели планува да понижи броя на чиновниците си. Едва 9% от работодателите чакат да усилят броя на чиновниците, а 67% не предвиждат смяна.

Това излиза наяве от обзорното проучване за заетостта на огромна организация за асортимент личен състав за третото тримесечие на 2020 година

Нетната прогноза за заетостта е -6%. Коригирана по отношение на сезонните съмнения, прогнозата е -7% и е най-слабата от началото на проучването преди повече от девет години.

Перспективите за наемане понижават с 13 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и с 15 процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година.

Работодателите във всички предприятия чакат да понижат заетостта през идващото тримесечие.

Най-слабо движение на наемане се планува от работодателите в приблизително огромните предприятия, които регистрират чиста прогноза за заетостта от -15%.

Прогнозата на дребните и огромните предприятия е -6%, до момента в който микропредприятията регистрират прогноза от -5%.

В съпоставяне с предходното тримесечие работодателите от огромните предприятия регистрират внезапен спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на бизнесмените от приблизително огромните компании понижава с 21 процентни пункта.

Прогнозите на работодателите от дребните и микропредприятията понижават със надлежно 11 и 3 процентни пункта.

Плановете за наемане понижават във всички четири категории и в съпоставяне със същото време на предходната година.

Рязък спад от 26 и 22 процентни пункта е регистриран за надлежно огромните и приблизително огромните предприятия. Работодателите от дребните предприятия регистрират спад от 12 процентни пункта, до момента в който прогнозата на микропредприятията отслабва с 8 процентни пункта.

Отчетените планове за наемане на чиновници във всички пет района в България са най-слабите от началото на проучването през 2011 година

Работодателите във всички пет района чакат да понижат заетостта в интервала юли-септември, съгласно изследването на ManpowerGroup.

Най-слаб пазар на труда се планува в Бургас, където работодателите регистрират мрачна чиста прогноза за заетостта от -20%.

В Русе и Варна се чака едва движение на наемане с прогнози от -8%.

Работодателите в Пловдив плануват умерено наемане на чиновници, като регистрират прогноза от -4%, до момента в който прогнозата за София е -2%.

Намеренията за наемане отслабват във всички пет района спрямо предходното тримесечие. Работодателите в Бургас регистрират внезапен спад от 28 процентни пункта, до момента в който във Варна и Пловдив е записано доста понижение от надлежно 19 и 13 процентни пункта.

Плановете за наемане в Русе са по-слаби с 9 процентни пункта и понижават с 3 процентни пункта в София.

В съпоставяне със същия интервал на предходната година забележителен спад от надлежно 26 и 20 процентни пункта е регистриран за Бургас и Варна.

Перспективите за наемане в София също понижават с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта за Пловдив и Русе.

Проучването е извършено под формата на изявленията измежду представителна извадка от 353 работодатели в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР