Един от проблемите за съставяне на правителство сега е дисбалансът

...
Един от проблемите за съставяне на правителство сега е дисбалансът
Коментари Харесай

Станишев: Формулата 8-5-3 беше по-почтена към избирателите от сегашната

Един от проблемите за сформиране на държавно управление в този момент е несъответствието при първата ротация - от ГЕРБ са създали повече отстъпки от ПП-ДБ, съобщи в ефира на бТВ през днешния ден евродепутатът и някогашен министър председател от Българска социалистическа партия Сергей Станишев.

Той акцентира, че един от основните детайли на сполучливата коалиция - давайки за образец Тройната коалиция на НДСВ-БСП-ДПС от 2005-2009 година, чийто министър председател беше той - е да има ясни правила, в това число за това кои министри чии са. 

" Формулата 8-5-3, която беше доста подложена на критика тогава, в действителност е по-чистата и почтената към гласоподавателите, тъй като се основава на доверието, което е получено от жителите, на квотния принцип ", означи той.

8-5-3 беше разпределението на министрите в Тройната коалиция - надлежно за Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, като имаше и един самостоятелен специалист (бел.ред. - Пламен Орешарски, по-късно също премиер). За задачата трябваше да отделим горите от земеделието, с цел да го дадем на Движение за права и свободи, напомни Станишев.

" Много значим е методът на изчистване на несъгласията. В Тройната коалиция имаше съдружен съвет, който от време на време заседаваше и всички значими политически решения се вземаха на него и се огласяваха взаимно от тримата водачи. Беше немислимо това, което се вижда в този момент ", уточни той.

Според някогашния водач министър председателят би трябвало да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти. И заключи - няма елементарен съдружен сътрудник, само че би трябвало да се стремиш да намираш салдото.

Станишев не разяснява в изявлението новата съпротива в левицата против Нинова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР