Един от приоритетите, с които дойде на власт това управление

...
Един от приоритетите, с които дойде на власт това управление
Коментари Харесай

Зафиров: Днес сме толкова далеч от Шенген, колкото и в началото на управлението на „сглобката”

Един от целите, с които пристигна на власт това ръководство беше влизането ни в Шенген. Състоянието на държавната ни граница, на защитата по нея в огромна степен кореспондира и с резултатите, реализирани по този приоритет. Ние сме толкоз надалеч от Шенген, колкото бяхме и при започване на ръководството на „ сглобката ”. Ето ви един образец за неуспех в националната сигурност ”.
Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров пред Нова, в изявлението след централните вести.
По думите му определението за национална сигурност свързва това положение на обществото, при което се основават нужните предпоставки нацията да развива своето богатство, само че и страната да извършва националните си цели. Нещо, което през днешния ден не се извършва.
„ Половин година не е малко време. Имаше задоволително време да се вземат ограничения, имаше стихотворец ангажимент за 1200 гранични служители на реда. Нищо не се извърши. Как отговори министърът на защитата? Че ще изпрати 50 военнослужещи. 50 против 50 хиляди, нагледно казано. Вместо да приказваме за действителните потребности – за  високопроходими коли, ремонт на горските пътища, екипировка, жива мощ. Не за това не се приказва ”, реагира зам.-председателят на Българска социалистическа партия.
Атанас Зафиров предвижда, че в последна сметка ще се стигне до създаване на преградно оборудване на границата по модел на гръцкото, тъй като това очевидно е потвърдило своята неефективност.
„ Министърът на защитата вместо да харчи 100 милиона за изграждане на безусловно непотребен цялостен град за посрещане потребностите на непознати войски от многонационалната бойна група – да беше пренасочил тези средства към това преградно оборудване.  Сигурно тогава нямаше да ставаме ежедневни очевидци по какъв начин залавят огромни групи от мигранти, и то навътре в страната ”, разяснява Зафиров.
Зам.-председателят на Българска социалистическа партия акцентира и обстоятелството, че мощен детайл на националната сигурност са политиките за Българската войска. „ Самият министър с половин уста призна, че приемът на курсанти във военния университет е едвам една трета от декларираните бройки – завършващите запълват 22 % от потребностите на младшия офицерски състав. Това значи едно - обезкръвяване на армията. Вместо да направи сериозен разбор и предприеме ограничения министърът на защитата приказва врели-некипели и изяснява това с хибридни офанзиви ”, реагира социалистът.
Атанас Зафиров още веднъж цитира незаконосъобразното и противоречиво решение на държавното управление за отпущането на 2.2 милиарда лева за бойни машини на пехота, взето преди да има решение на Народното събрание. „ Защото законовата рамка, съгласно решението на Парламента е до 1.4 млрд лева ”, добави Зафиров.
„ Днес ръководещите не можаха да съберат кворум в Народното събрание, вторачени в личните си кавги между тях. Не знам дали ще стигнем до вота ”, сподели в заключение  Атанас Зафиров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР