Един от приоритетите на новата Европейска програма за иновации е

...
Един от приоритетите на новата Европейска програма за иновации е
Коментари Харесай

1 млн. таланти трябва да се обучат по новата европейска програма за иновации в сферата на дълбоките технологии

Един от целите на новата Европейска стратегия за нововъведения е образованието на млади гении. Планът е до 3 години да бъдат подготвени 1 милион гении в областта на дълбоките технологии, като те работят във всяка страна и всеки район на Европейски Съюз. Това сподели еврокомисарят по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел във видеообръщение към участниците в откриването на Дълбоко софтуерен иновационен порт в Икономическия университет във Варна.

Сред гостите бяха министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, министърът на туризма Илин Димитров, регионалният шеф Марио Смърков, кметът Иван Портних, ректори на университети от крайморския град, представители на бизнеса, на браншови организации.

Новата европейска стратегия се концентрира върху дълбоките нововъведения - такива, които се стремят да дадат отговор на най-големите провокации, пред които сме изправени като общество, уточни Габриел. Според нея определените области за фокус на Варненския порт са съобразени напълно с европейските цели – логистика, превоз, креативен и културни центрове.

Много значимо е за активността на дълбоките софтуерни долини и портове да има мощна информационна акция , сподели еврокомисарят. Според нея те би трябвало освен да предизвикват нововъведенията, само че и да подсигуряват, че постигнатите триумфи са добре публикувани и известни на международната сцена. Това е и най-хубавият метод вложителите и създателите на започващите предприятия да изберат да дойдат във Варна, с цел да осъществят своите хрумвания, уточни Габриел.

Основната цел е да превърнем Европа в водач на четвъртата вълна от нововъведения , уточни еврокомисарят. По думите й цифровата гражданска война, която бе третата вълна, доближава своя връх. Сега Европа би трябвало да е подготвена за вълната на дълбоките технологии, която е съсредоточена върху провокации, по които цифровите започващи предприятия към момента не са имали роля - в браншове като превоз, селско стопанство, строителство, индустрия, сподели Габриел.

Тя напомни, че новата европейска стратегия обгръща 5 начинания. Сред тях е създаването на пробни живи лаборатории за основаване на подобаващи условия за дълбоки технологии, като задачата е броят им да доближи 100.

Габриел сподели още, че на 23 ноември в Мюнхен следва среща на високо ниво, на която Варненският порт ще се причисли към още 7 надълбоко софтуерни долини от Европа, с цел да образуват алианса " Начало на бъдещето ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР