Един от предполагаемите организатори на терористичните нападения в Париж през

...
Един от предполагаемите организатори на терористичните нападения в Париж през
Коментари Харесай

Убит е един от предполагаемите организатори на атентатите в Париж през 2015 и Брюксел през 2016 г.?

Един от хипотетичните уредници на терористичните набези в Париж през 2015 и Брюксел през 2016 година Тарик Джадаун, прочут и като Абу Хамза ал Белжики, е бил погубен в Ирак. Това заяви през днешния ден белгийската телевизия Ер Те Ел - Те Ве И, представена от ТАСС.

Един от най-известните белгийски бойци в "Ислямска страна " (ИД), е умрял в стълкновение с иракската войска по време на офанзивата й за завладяване на Мосул. Белгийският жител от марокански генезис, живял в град Вервие, регион Валония, е имал престъпно досие. През 2014 година той отпътува за Сирия и се причислява към ИД. Още същата година разгласява във "Фейсбук " фотоси, на които се вижда по какъв начин изтезава пленници. През януари 2015 година белгийски служители на реда се натъкват на въоръжена опозиция при опит за рутинна инспекция в апартамент във Вервие. Двамата жители са премахнати, след което в жилището е открит оръжеен склад и материали със екстремистко наличие.

Първоначално е обявено, че Джадаун е един от убитите в престрелката, само че след това това не се удостоверява. Тогава управляващите в Белгия афишират, че е ликвидирана терористична група. Но следствията на атентатите в Париж и Брюксел откриват, че техните причинители и убитите във Вервие са били членове на една и съща организация. Името на Тарик Джадаун неведнъж е изниквало в хода на тези следствия като един от поръчителите или уредниците на тези терористични набези.

През последните три години на няколко пъти в медиите са се появявали информации за гибелта на мароканеца с белгийски паспорт, позоваващи се на източници от ИД. После обаче тези информации са били опровергавани от появяването на терориста в пропагандни материали на групировката, показва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР