Един от последните оцелели ветерани от Деня D почина на

...
Един от последните оцелели ветерани от Деня D почина на
Коментари Харесай

Един от последните оцелели британски ветерани от Деня D, които щурмуваха Нормандия, почина на 99

Един от последните оживели ветерани от Деня D умря на 99 години единствено седмици преди 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, фамилията му разгласи.

Морските пехотинци водеха почестите на службата за ветерана Уолтър Бигланд в четвъртък, откакто той за жалост умря предишния месец. Прадядото от Ейнтри, Мърсисайд, е единствено на 19 години, когато кацна на плажа Суорд на 6 юни 1944 година, носейки гумена лодка на гърба си, четири гранати и 100 патрона.

Също по този начин карайки мотоциклет дружно с 45 командоси, Уолтър беше един от 133 000 бойци, участващи в най-голямата морска инвазия в историята, която разгласи началото на освобождението на Западна Европа. По-късно той си спомни първото нещо, което видя да се приземява на плажа - мъртво тяло и разпален десантен танк - само че макар ужасите той въпреки всичко спря, с цел да помогне на мъж, който видя ранен и в болежка.

По-късно той си спомня: „ Носих към 80 фунта в раницата си. Успях да смъква мотора по рампата, само че съвсем не го карах, тъй като път...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР