Един от подсъдимите за убийството на митничаря Георги Дребчев –

...
Един от подсъдимите за убийството на митничаря Георги Дребчев –
Коментари Харесай

Пуснаха под домашен арест подсъдим за убийството на митничар след 6 години в затвора

Един от подсъдимите за убийството на митничаря Георги Дребчев – Иван Карабелов, излиза от пандиза. Той е освободен след съвещание във Върховен касационен съд, при което магистратите са решили да му променят мярката за неотклонение в " домакински арест ", научи TrafficNews. Информацията бе доказана от бранителя му - юрист Васил Костадинов.

По думите му един от претекстовете на Върховен касационен съд е тежкото здравословно положение на Карабелов. Последният към този момент 6 години е арестуван и обитава в пандиза. Още преди задържането му той е с голям брой болести, които са съдействали до утежняване на положението му.

" Освен това най-съществен претекст е, че според тълкувателно решение N3 на углавен отдел на Върховен касационен съд, тежеста на обвиняването не може да е причина за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Делото и към днешна дата е висящо във Върховен касационен съд ", сподели пред наш кореспондент юрист Костадинов. Той акцентира, че по време на производствата в предишни инстанции са позволени процесуални нарушавания.

След решението на Върховния съд Иван Карабелов може още през днешния ден да се прибере вкъщи. Карабелов бе упрекнат дружно с Божидар Атанасов, като се снабди с обвинявания за подбуждане в убийството на митничаря. На две инстанции Карабелов бе приет за отговорен, като Апелативен съд му наложи 15 години затвор. В момента въпросът е отправен до компетенцията на Върховен касационен съд.

Георги Дребчев беше разстрелян пред дома си в жк. " Тракия “ на 13 юни 1999 година Според държавното обвиняване мократа поръчка е била направена от към този момент починалия кмет на град Съединение Евгени Маринчешки. През 1999 година той още не бил част от властта, а имал транспортна компания, посредством която пренасял дребни колета с дрога. Помагал му другият обвиняем по делото – Иван Карабелов. Безопасното прекосяване на тировете осигурявал Дребчев. В един миг митничарят се усъмнил, че не получава задоволително пари за услугата и свил дребна част от опиатите. Не поискал да ги върне и по тази причина по повеля на Маринчешки, Карабелов го поръчал на Божидар Атанасов. Дребчев беше екзекутиран пред дома си с един патрон в гърба.

Всъщност Карабелов бе задържан в правосъдна зала, откакто се отхвърли от първичните си показания и съобщи, че е лъгал под напън. Според първичните си разпити, в това число и пред арбитър, Карабелов прави връзка сред обвинявания за убийството на митничаря Божидар Атанасов и някогашният кмет на Съединение Евгени Маринчешки, който по-късно почина при злополука.

От обвинителния акт излиза наяве, че Евгени Маринчешки е бил гарант на убийството на митничаря, защото сред тях е имало неуредени финансови връзки. В разпитите си Карабелов е твърдял, че някогашният кмет е транспортирал „ специфични багажи” – опиати, а съгражданинът му митничар му е помагал – като е пускал камионите му да минават без инспекция.

В следствие обаче Дребчев схванал, че Маринчешки внася по-големи количества опиати и предявил искания за 300 000 евро. Това е повода кметът да поръча Дребчев. Карабелов обаче се отхвърли от показанията си. Той съобщи, че убитият митничар и починалият кмет на Съединение изобщо не са се познавали.

Заради внезапната промяна на версията Карабелов да бъде арестуван в правосъдната зала по преценка на арбитър Христо Симитчиев.

Божидар Атанасов е безапелационен, че е почтен и е изпратил тъжби до посолствата на няколко европейски страни, в които твърди, че двата процеса против него са жестоко манипулирани и той е наказан без да е потвърдена виновността му.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР