Един от пионерите на съвременното българско изкуство - художникът Веселин

...
Един от пионерите на съвременното българско изкуство - художникът Веселин
Коментари Харесай

Художник преобразява три билборда във Варна

Един от пионерите на актуалното българско изкуство - художникът Веселин Димов, ще експонира в градска среда свои творби цифрова живопис от 28 октомври. Нетрадиционната самодейност ще бъде последвана от негова независима галерия в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ по-късно през ноември.

Веселин Димов провежда необикновената художествена акция „ Живопис в градска среда “ посредством експозиция на своя цифрова живопис върху рекламни билбордове във Варна. Идеята му се осъществя с финансовата поддръжка на Фонд „ Култура “ на Община Варна.

Произведенията съставляват цифрово генерирани живописни изображения на фрактали - геометрични модели на повтарящи се структури. Локациите на билбордовете са в централната градска част на кръстовищата на бул. „ Княз Борис І “ с ул. „ Найден Геров “, бул. „ Христо Ботев “ с бул. „ Съборни “ и бул. „ Христо Ботев “ с ул. „ Д-р Пискюлиев “.

Повечето откриватели на актуалното българско изкуство одобряват, че творбата на Веселин Димов „ Воден дракон “, основана на симпозиума по статуя в село Кости през 1983 година, е измежду първите творби, които слагат началото на новите процеси в българското изкуството.

С представянето на своите три нови творби върху билбордове, Веселин Димов показва: „ Изнасям резултатите на сцената, споделям ги след двадесет години търсения. Публично и в градска среда “. По думите му живописта е интериорно изкуство и даже картините от пленерите са въображаеми като част от интериор, а компютърът е инструмент, сходен на пианото и цигулката.

Художникът е и измежду създателите на клуб “Вар(т)на ”, който през 1996 година декларира наличието си и остава ослепителен отпечатък в смяната на артистичната сцена в морската столица в края на 90-те години на ХХ век.

Билбордовете с творбите на Димов могат да се видят на локациите в централната част на Варна за рекламен интервал от 2 седмици - от 28 октомври до 10 ноември.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР