Един от първите сини лидери Петко Симеонов държал череп на

...
Един от първите сини лидери Петко Симеонов държал череп на
Коментари Харесай

Петко Симеонов: Държах череп на убит от комунистите поп на Раковски 134

Един от първите сини водачи Петко Симеонов държал череп на погубен от комунистите духовник в касата на " Раковски " 134. Идеята била по испански пример някогашните комунисти да се разкаят пред всеобщия гроб край Банско на избитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г. 

Това описа Петко Симеонов, подписал контракта от името на Съюз на демократичните сили за емблематичната постройка на сините на Раковски, по бТВ. Акцията се проваля, покаянието и помиряването също. 

Преди 28 години – на 7 декември, Съюз на демократичните сили се ражда в заседателната зала на Института по социология към Българска академия на науките. Петко Симеонов има за задача да обезпечи мястото. „ Аз бях един от дейните хора в предварителните диалози, осигурих помещението. На самото основаване аз не присъствах, дефинираха трима други да участват – Желю, Ивайло Трифонов и Николов ”, споделя той.

„ В този миг имаше боязън, признавам си. Пред нас имаше една кола – в „ Люлин ”, не бяха доста показни, но… ”, спомня си Симеонов. „ Има задържани хора, които са ни помагали и които са стояли месеци, един изкара цяла година, в пандиза, и ние не разбрахме. Нещата си бяха доста овладени от някогашната компартия и нейното управление ”, споделя той.

В началото бащите на Съюз на демократичните сили се събират и на други места, само че не могат да работят. Първото им искане на Кръглата маса към комунистическия водач Андрей Луканов е да се обезпечи уместно помещение. „ Имахме една стаичка, доста дребна, само че ние се натъпквахме, 20-тина души, не може да се работи. За да се работи, би трябвало да има пространство ”, споделя той.

За да получат постройката на „ Раковски ” №134 няколко пъти заплашват, че ще изоставен Кръглата маса.

Петко Симеонов се подписва за триетажната постройка, която принадлежи на Българската инвестиционно-строителна асоциация, ръководена от секретаря на Централен комитет на Българска комунистическа партия Огнян Дойнов, непосредствен на Андрей Луканов.

Сините упорстват Държавна сигурност да им подсигурява, че не ги подслушва. Проверката демонстрира, че бръмбари няма. Тъй като всички са уверени в противното, Симеонов кани върховен офицер на Държавна сигурност за министър: „ Рекох: Браво, като дойдем на власт, ще те създадем министър! А той: „ Тихо, бе! ”, спомня си Симеонов. 

Сега Съюз на демократичните сили би трябвало да освободи постройката на " Раковски " 134, поради слабите резултати на парламентарните избори. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР