Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата

...
Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата
Коментари Харесай

Велев: Годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда

Един от главните проблеми пред бизнеса в България е неналичието на работна ръка . Това сподели пред публицисти в Стара Загора ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и индустрия. " Това не е проблем неотдавна и ще е за дълго ", счита той.

Велев добави, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, в сравнение с влизат в пазара на труда . Според него опция за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. " Имаме държавна и общинска администрация, едвам управляваме целия свят ", сподели още той.

Велев разяснява и признатото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на 100 от междинното брутно заплащане. " Това решение е погрешно и нездравословно за страната и за хората, и ще го нападаме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата би трябвало да се договаря сред сътрудниците, в действителност Народното събрание иззе функционалностите на Тристранния съвет, и да се регистрират доста повече индикатори ", изясни още той.

Според него при този метод на установяване на минималната работна заплата " в редица стопански действия тя ще изпревари междинната работна заплата и там всички би трябвало да получават еднообразно заплащане без значение от това, че поставят друг труд и са с друга подготовка. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и работливите ", изясни Велев.

Според него за 2023 година измежду най-важните цели пред АИКБ е приемането на България в еврозоната, в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз . Той е на мнение, че да бъдем признати в еврозоната от 1 януари 2024 година е постижима цел. Затова всички ние би трябвало да поставим усилия-работодатели, бизнес и предприятията, сподели още той. Велев уточни, че преодоляването на ценовия растеж е доста значимо, защото това е критерият, по който България не дава отговор на изискванията.

" Възможност за това е програмата за компенсиране на високите цени на електрическата енергия, която от 1 януари т.г. открива нов предел за компенсиране на стойност 200 лв. за мегаватчас. Това би помогнало за този развой за преодоляване на цените " , сподели още той.

Васил Велев изясни, че е насочен апел към бизнеса в страната за ограничение на цените, даже и с цената на понижаване на облагите, тъй като това ще е инвестиция в средносрочен и дълготраен проект. Тези понижени облаги ще се изплатят неведнъж, тъй като ние твърдо имаме вяра, че това е добре за страната, за бизнеса и за хората “, уточни още той.

По думите му приоритет остава обезпечаването на сила на конкурентни цени за българския бизнес. " Инвестициите в човешки запаси, както и поддръжка за цифровизация, рационализация и нововъведения в предприятията биха разрешили страната ни да форсира икономическото си развиване ", сподели още ръководителят на УС на АИКБ.

В Стара Загора от Асоциацията на индустриалния капитал организираха среща с представители на бизнеса от региона. Събитието е част от годишните срещи, които Асоциацията провежда с предприятията и фирмите по райони, членовете и браншовите организации в страната. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите и опциите за поощряване, които стоят пред бизнеса, като главен акцент беше подложен върху дребните и междинните предприятия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР