Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите

...
Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите
Коментари Харесай

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил

Един от главните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите не могат елементарно да открият множеството известни измами с използваните возила. Една част от колите " втора употреба " могат да наподобяват изкусителни на пръв взор, само че при по-задълбочен разбор това може да се окаже, че не е напълно по този начин. Нерядко това води до непредвидени и даже непоносими сметки за поправки, както в този момент, по този начин и в бъдеще.

Сега ви представяме едно забавно изследване, направено от carVertical - платформа за инспекция историята на колите. Специалистите проучват отчетите за историите на коли през перода от април 2020 до април 2021. За това време са изследвани повече от 1 милион автомобила.

Проучването е извършено, като са употребявани данни от Хърватия, Чехия, България, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Белгия, Беларус, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Словакия, Словения и Швеция. На база изследването carVertical ни демонстрира кои са най-честите измами, за които би трябвало да внимаваме при покупката на кола втора ръка:

1. Колата е развалена  Чести измами, които би трябвало да избягвате когато купувате използван автомобил

С повишаване гъстотата на популацията в градовете, опцията водачите да станат участници в пътен случай става все по-голяма. Проучването разкрива, че близо една-трета (31%) от всички тествани коли посредством платформата са претърпели вреди.

Когато избирате транспортно средство е целесъобразно да ревизирате дали всички луфтове сред обособените елементи на купето са идентични. Ако някои от тях са по-широки от останалите това може да издава развалени детайли или некачествени поправки. Някои продавачи пробват да прикриват тези проблеми и точно по тази причина кандидат-купувачите би трябвало по-подробно да инспектират автомобила.
2. Превъртян километраж  Чести измами, които би трябвало да избягвате когато купувате използван автомобил

Според изследването всяка шеста кола (16,7%) е с превъртян километраж. Измамите с пробега са извънредно постоянно срещани измежду неточните търговци, внасящи използвани коли, пробвайки се да ги продадат с подправени показания на километража. Дизеловите возила са тези, които по-често биват манипулирани в пробега.

Превъртането на километража е евтина процедура, която пък от своя страна може да усили цената на един образец с 25% или повече, изключително при по-популярните транспортни средства.

Колите, чиито километраж е бил превъртян могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено, даже самата обезценка на даден автомобил приказва сама по себе си. Ако седалките, кормилото или скоростния лост са износени, само че цената на километража e ниска, това може да е знак за купувача да стои надалеч от въпросния образец и да потърси различен.
3. Автомобилът е краден  Чести измами, които би трябвало да избягвате когато купувате използван автомобил

Покупката на крадена кола е може би най-лошото прекарване. Често злополучните нови притежатели се оказват с иззето возило, а връщането на изхарчените за закупуването средства става извънредно комплицирано. През последните 12 месеца, carVertical разпознава няколко стотин крадени коли, като по този метод икономисва доста време и средства на купувачите.
4. Колата е била такси или е отдавана чартърен  Чести измами, които би трябвало да избягвате когато купувате използван автомобил

Някои водачи не са на ясно с обстоятелството, че преди време техните транспортни средства са били таксита или са отдавани чартърен. Шофьорите на такси нормално навъртат забележителен пробег и в множеството случаи возят клиентите си по градски пътища. Такситата и колите чартърен постоянно се износват повече, а също по този начин в множеството случаи са и по-зле поддържани.

През миналата година са разпознати към 2 000 автомобила, които са били таксита или са отдавани чартърен. Понякога могат да се познаят и по други белези, да вземем за пример боята, само че изпечените измамници могат даже да пребоядисат дадения образец. Докладите за история оферират най-хубавото решение за избягването на такива транспортни средства.
5. Цената на автомобила е прекомерно ниска  Чести измами, които би трябвало да избягвате когато купувате използван автомобил

Купувачите на коли втора употреба би трябвало също по този начин да заобикалят екземпляри с съмнително ниски цени, макар, че за мнозина изкушението е изключително огромно. Ако сумата е прекомерно добра с цел да е истина, купувачите би трябвало да инспектират в детайли, сравнявайки цената на определения образец с тази на сходни коли на вторичния пазар. Понякога такива коли са импортирани от чужбина, манипулирани са или имат скрити недостатъци, създавайки илюзията за неустоимо предложение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР