Лидерът на опозицията в Танзания Лису е освободен след арест през уикенда

...
Един от основните опозиционни лидери на Танзания и бивш кандидат
Коментари Харесай

Един от основните опозиционни лидери на Танзания и бивш кандидат за президент Tundu Lissu беше освободен под гаранция часове, след като беше арестуван от полицията за предполагаемо провеждане на незаконно събиране.

Lissu, заместник-председател на Tanzani най-голямата опозиционна партия на CHADEMA, беше арестуван от хотел заедно с други партийни лидери в района на Аруша в Северна Танзания в неделя и освободен по-късно същата вечер, написа партията на Лису в социалната медийна платформа X.

Lissu провежда политически митинги в страната след завръщането си от изгнание през януари, критикувайки президента Самия Сулуху Хасан администрация за нейното досие с правата на човека и нейното управление на противоречива сделка за управление на пристанища.

Той се завърна от изгнание, след като Хасан вдигна шестгодишна забрана за политически митинги. Той беше в Белгия, откакто избяга през 2020 г., след като загуби президентските избори от Джон Магуфули.

През юни 2016 г. Магуфули забрани на избраните служители да провеждат митинги извън своите избирателни райони. Бившият президент твърди, че изборният сезон е приключил и митингите са загуба на време и отвличане на вниманието от развитието.

Това скоро се превърна в пълна забрана за политически събирания, тъй като полицията отхвърли исканията на опозицията за организиране на митинги. В някои случаи дори вътрешни партийни събрания бяха развалени, като лидерите и техните последователи бяха тормозени и арестувани.

Но самият Магуфули продължаваше да провежда митинги и да кръстосва страната по шосе със своя антураж, правейки многобройни импровизирани спирки, за да се обърне към местните жители и да вземе решения извън сценария.

Хасан, неговият наследник, предприе стъпки за помирение с опозицията, включително премахване на забраната. Но също така се смяташе, че тя продължава някои от драконовските политики на своя предшественик – включително седеммесечно лишаване от свобода на лидера на Чадема Фрийман Мбове по обвинения във „финансиране на тероризма“.

Полицията каза в неделя, че Лису и трима други души бяха задържани за разпит по обвинения, които държат за незаконно събиране и възпрепятстване на полицията да си свърши работата.

В кратко видео, публикувано на X, Lissu беше видян заедно с други членове на партията да мига с V-for -сигнал с ръка за победа, който редовно се използва от CHADEMA.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР