Един от основните начини за увеличаване на рециклирането на медицински

...
Един от основните начини за увеличаване на рециклирането на медицински
Коментари Харесай

Всяка година по света се генерират 2 млн. тона медицински отпадъци

Един от главните способи за увеличение на преработването на медицински боклуци, е посредством обучаването на лекарите, медицинските сестри и останалите чиновници вярно и разделно да изхвърлят медицинските боклуци, показват от Българската асоциация по преработване.
От организацията припомнят, че всяка година в света се основават два милиона тона медицински боклуци, известни също като биологични рискови или инфекциозни боклуци в лечебните заведения, ветеринарните клиники и домовете.
Според Световната здравна организация /СЗО/ към 85% от болничните боклуци са неинфекциозни и по-голямата част от тях могат да се рециклират, само че все пак множеството от тези боклуци се депонират или изгарят според методите за ръководство на неопасни боклуци.
В асоциацията на рециклиращата промишленост считат, че първата стъпка при отнасяне и неутрализиране на медицински боклуци е да се подсигурява, че отпадъците от здравното заведение с неопасен темперамент са депонирани на депа за неопасни боклуци, рециклирани или изгорени в уреди за неопасни боклуци.
Операционните зали основават сред 20 и 33% от общия брой боклуци, генерирани в лечебните заведения. Проблемът на тези боклуци е, че огромна част от тях са принадлежности употребявани в операционни зали, които поради условието да са стерилни, най-често са за еднократна приложимост. Повечето от тях са пластмасови.
От организацията допълват, че множеството от пластмасовите боклуци елементарно се рециклират, като се стерилизират, разтопят и по-късно наново се употребяват. Те означават, че съгласно научно проучване съвсем 23 на 100 от хирургичните боклуци могат да бъдат рециклирани.
Проблемът за преработването на 19% от всички медицински боклуци преди е идвал от това по какъв начин да се стерилизират сините опаковки. В предишното синята обвивка е трябвало да бъде изхвърлена, защото тази част от обвивката съдържа олово, а то мъчно се стерилизира и надлежно е било невероятно да бъде рециклирана. Днес към този момент е открит метод по какъв начин от синята обвивка може да се в профил оловото и по-късно то да се разтопи и да бъде употребявано наново при производството на бутилки със сода и разнообразни други пластмасови произведения.
Най-широко употребяваните технологии за отнасяне и неутрализиране на медицински боклуци са депонирането, инсинерирането, автоклавирането, облъчване с микровълни, химическа стерилизация.
От асоциацията показват, че депонирането като способ е използвано само за тази част от медицинските боклуци, която е с характерност на неопасен, битов боклук.
Инсинерирането или вярното изгаряне е високотехнологичен метод, който може съответно да третира всички типове рискови медицински боклуци и е желан вид за отнасяне на биологични /анатомични/, цитотоксични и фармацевтични боклуци. Важно е процесът да се прави при висока температура варираща от 1 000 до 1 200 градуса за задоволителен интервал от време. Подходящи за изгаряне са боклуци с ниско съдъжание на пластмаси - полиетилен /РЕ/, полипропилен /PP/, и поливинилхлорид. Изгарянето на пластмаси образува нездравословни диоксини и фурани.
При автоклавирането - ефикасен развой на мокро термично дезинфекциране, рисковите медицински боклуци се нагряват с пара под високо налягане в затворен резервоар, при автоматизиран надзор на налягането и температурата.
Съгласно СЗО, за дейно заличаване на патогенните микроорганизми и множеството бактериални спори при автоклавиране, се изисква софтуерен цикъл с дълготрайност минимум 30 минути при температура 121 градуса и налягане 2.05 бара. След автоклавирането, отпадъците, които преди процеса са били рискови, към този момент могат да се депонират дружно с неопасните битови боклуци.
Облъчването с микровълни е използването на високоенергийни електромагнитни полета, което води до осцилиране и бързо нагряване на течностите в отпадъците, в това число клетъчните течности на микроорганизмите. По този метод се унищожават инфекциозните причинители в отпадъците.
Микровълновите процеси са необятно употребявани в някои европейски страни и стават все по-популярни. Подобно на автоклавирането, третираните боклуци от инсталациите за облъчване с микровълни са неопасни и могат да се депонират дружно с битовите боклуци.
При химическа стерилизация - химически субстанции /предимно хлорни съединения, соли на амоняка, алдехиди и фенолни производни/ се прибавят към отпадъците, с цел да убият или да деактивират патогенните микроорганизми. Течните боклуци като кръв, урина или отпадни канални води от инфекциозните отделения са подобаващи за химическа стерилизация.
Потенциалът за преработване на медицински боклуци в лечебните заведения е значим както за въздействието върху околната среда, по този начин и за човешкото здраве, считат от Българската асоциация по преработване. Според експертите провокациите, пред които са изправени лечебните заведения, са по какъв начин сполучливо да интегрират практиките за преработване в болничната конюнктура съчетани с грижата за пациентите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР