Един от основните музеи в Испания, музеят Прадо в Мадрид,

...
Един от основните музеи в Испания, музеят Прадо в Мадрид,
Коментари Харесай

Музей преименува хиляди картини на велики художници, не били политкоректни

Един от главните музеи в Испания, музеят Прадо в Мадрид, реши да преименува съвсем две десетки хиляди картини на велики художници от предишното. Причината за такова ексцентрично деяние беше, че тези картини са „ пример на остарелия свят “, който не дава отговор на „ етиката на 21 век “, заяви вестник " Таймс ".

Всъщност измененията в музея Прадо са част от нов етичен закон в Испания. Различни думи и изрази, които са обидни за малцинствата, хората с увреждания и други групи, се отстраняват от конституцията на страната.

Правителството възнамерява да направи същото и с културното завещание. Например, картината „ Принц Фелипе и джуджето Мигел Сопило “ от Родриго де Виландрандо ще бъде прекръстена на „ Принц Фелипе и Мигел Сопило “, без да се загатва думата джудже.

Повече от 18 хиляди картини от разнообразни столетия ще бъдат тествани за противоречие със западните хрумвания за нравственос. Имената и описанията на множеството от тях ще бъдат изменени.

Ернест Уртасун, министър на културата на Испания, разгласи, че ще прегледат 17-те държавни музея, с цел да „ превъзмогнат колониалната рамка и половите и етнически предубеждения, които са увредили историческото и културното ни завещание “.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР