Един от основните хъбове за доставяне на кокаин е Турция.

...
Един от основните хъбове за доставяне на кокаин е Турция.
Коментари Харесай

Гунев: 300 тона кокаин на година от Южна Америка влиза в Европа

Един от главните хъбове за снабдяване на кокаин е Турция. Там цената на кокаина е тройно по-висока от тази в Европа. Цената на такова количество в Близкия Изток ще е към три пъти по-висока от тази в Германия. Причината за това е рестриктивният режим в Близкия Изток и там цената на улицата е доста повишена.

Това разяснява Филип Гунев, специалист по вътрешна сигурност и някогашен зам.-министър, във връзка хванатия дипломатически автомобил с 55 кг кокаин на турския граничен пункт Капъкуле през вчерашния ден.

“Не знаем какви са тези хора, един от тях може да е и български жител, само че това не се загатва към този момент. Нищо не знаем към момента – не се знае даже от кое място идва колата, добави той. Бразилия е един от главните експортьори към Турция. В Европа влизат 300 т кокаин на година от Южна Америка и той може да откри по-бързо пазари към Близкия Изток. Много постоянно се вършат бартери кокаин – хероин, описа Гунев. Даде образец, че в огромните нидерландски пристанища предходната година са заловили над 100 тона.

Гунев разяснява и случая със хванат монголски посланик с внушително количество наркотичното вещество каптагон.

“Този специфичен режим на дипломатическите колета е проблем още от приемането на конвенцията и това не е индивидуален случай. Няма да е изключение да се употребява дипломатически канал, сподели Гунев и подсети, че у нас през 2004-2005 година е бил хванат монголски посланик със 120 кг каптагон. В интернационален проект били разкрили трафик на накротици сред Аржентина и Русия.

Гунев посочи и рядкото присъединяване на посолствата в сходни схеми на равнище механически личен състав.

“Посолства рядко вземат участие в такива схеми, нормално е на равнище механически личен състав. Тези хора ще бъдат съдени и ще стане ясно какви са, добави специалистът.

Гунев разяснява и Шенген като предложи да има подобен и по въздушни граници.

“Да създадем Шенген по въздушни граници, защото там няма риск и нито един от причините на Австрия няма да работи. В момента особено в нашата част на Европа Шенген е на хартия и границите сред всички страни са възобновени ”, изясни още Гунев пред Нова тв.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР