Един от основателите на Blizzard Entertainment – Майк Морхейм, напуснал

...
Един от основателите на Blizzard Entertainment – Майк Морхейм, напуснал
Коментари Харесай

Боби Котик бил причината Майк Морхейм да напусне Blizzard

Един от създателите на Blizzard Entertainment – Майк Морхейм, напуснал личната си компания преди шест години поради непрекъснатите търкания с Боби Котик. Това разкрива Джейсън Шрайър от Bloomberg в идната си книга „ Играй почтено: Възходът и падението на Blizzard Entertainment “. Морхейм основава Blizzard дружно със собствен състудент през към този момент далечната 1991.

Шрайър написа, представен от Eurogamer, че Морхейм водил борби с някогашния началник на студиото по хиляди въпроси. Проблемите почнали някъде шест години след сливането на Activision и Blizzard. А една от първите ябълки на раздора сред двамата се явявало отменянето на план с името Titan. Това трябвало да е наследника на World of Warcraft.

Преждевременният завършек на Titan коствало на Blizzard близо $80 милиона. Това предизвикало Activision да стартира да упражнява по-голям надзор над основателите на Diablo. Междувременно, през 2013 Котик съумял да откупи независимостта на Blizzard от Vivendi. По това време те били благосъстоятелност на Vivendi. Впоследствие, Activision насърчили Blizzard да назначат за основен финансов управител Армин Зерза, като се показва, че повода за това била Titan.

Самият Зерза бил външно тяло за гейм промишлеността. Предишната му работа била обвързвана с рекламата и дистрибуцията на шампоани и сходни хигиенизиращи артикули. Той станал част от члена на борда на компанията през 2015 и запретнал ръкави за работа. Едно от първите му решения било да анулира основно мероприятие, като BlizzCon.

„ Преди идването на Зерза, компанията била ръководена от гейм запалянковци и хора, отдали живота си на Blizzard. Но финансовият управител внесъл напълно друга просвета “, написа в книгата си Шрайър. Самите чиновници на Blizzard разказвали за това време, че Зерза изцяло не разбирал по какъв начин работи гейм промишлеността.

Самият Котик по това време считал, че Blizzard не вършат задоволително за геймърите и не разгласяват задоволително постоянно ново наличие. В същото време заявявал, че няма да пришпорва разработчиците да пускат нещо, което не е готово за излизане. На Морхейм и сътрудниците му, посланията на Котик си противоречали. „ Котик празнуваше, когато Blizzard излизаше с нов шлагер, само че не схващаше какви старания се изискват да се сътвори подобен “, разяснява Морхейм.

В последвалите години двамата кръстосвали шпаги по най-различни въпроси. Така да вземем за пример Морхейм се опитвал да изясни на Котик значимостта на отдели, като тези за връзка с потребителите и този, създаващ синематиките. А по този начин също значимостта на стимулирането на разработчици посредством бонуси. Котик от своя страна считал, че отделите, носещи най-големите пари би трябвало да получават най-големите бонуси. А Морхейм се опитвал да му изясни, че това ще забави креативния порив, а цялата компания би се възползвала от справедливото делене на приходите.

Капката, която преляла чашата била една среща сред управленията на Activision, King и Морхейм. На нея била показана концепцията за сформирането на обща компания с името Activision Blizzard King (ABK). Това предизвика Морхейм да напише просторно писмо на Котик, в което декларирал, че точката на шупване е достигната.

В интерес на истината, Морхейм бил подал оставката си още през 2017. Но Котик го убедил да остане. Той напуща скоро след упоменатата среща без да загатва повода за това публично. Но околните до Морхейм знаели тъкмо какво се случва.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР