Един от организаторите на крайнодесните демонстрации в американския град Шарлотсвил,

...
Един от организаторите на крайнодесните демонстрации в американския град Шарлотсвил,
Коментари Харесай

Румънски фашист от 30-те години вдъхнови американски националист

Един от уредниците на крайнодесните демонстрации в американския град Шарлотсвил, които приключиха със гибелта на демократична активистка, се появи в съда с тениска с лика на румънския фашист от 1930-те Корнелиу Кодряну.

26-годишният Матю Хаймбах е водач на Традиционалистката работническа партия, основана в щата Индиана, написа изданието BalkanInsight. В понеделник той се появи с тениската на чуването в съда на 20-годишния Джеймс Фийлдс, който в събота вряза колата си в група антифашисти, убивайки 32-годишна жена и ранявайки 19 души.

Корнелиу Кодряну е създател и водач на Желязната гвария – още наричана Легиона на Архангел Михаил – която е православна, националистическа и антисемитска партия в Румъния през 30-те години на ХХ век. Легионът провежда погроми над румънски евреи и убийства на румънски политици, в това число на министър-председателя Арманд Калинеску.

В изявление, което Хаймбах дава предходната година след конгреса на Републиканската партия, той съобщи, че се възхищава от " Корнелиу Кодряну от Желязната армия, Хосе Антонио от Испанската фаланга, Сър Осуалд Моузли от Съюза на английските фашисти, Леон Дегрел от Рексистката партия [в Белгия] ".

Хаймбах прибавя също, че харесва " баасистите, Башар Ал-Асад, преди този момент Садам [Хюсеин], полковник [Муамар] Кадафи ". Освен това Хаймбах имал връзки с източноевропейски и балкански фашистки придвижвания. Срещал се е с членове на гръцката " Златна зора ", и е участвал на православен националистически събор в Санкт Петербург.

 20-годишният Джеймс Фийлдс (с тъмните очила и щита) по време на крайнодесните демонстрации.
20-годишният Джеймс Фийлдс (с тъмните очила и щита) по време на крайнодесните демонстрации.

На уеб страницата на неговата Традиционалистка работническа партия може да се откри британско издание на книгата на Кодряну " За моите легионери ". Хаймбах е разгласил и обобщение на книгата, в което разказва качествата, които един " добър бял националист " би трябвало да има съгласно Кодряну – физическо здраве, вървене на черква, пост и молитва.

" Аз не се самоопределям като неонацист. Смятам, че най-голямото ми духовно ентусиазъм идва от Легиона на Архангел Михаил ", декларира Хаймбах в изявление през 2015г.. През 2012г. основава Съюз на белите студенти в университет в Балтимор, а през 2014г. приема православната религия, само че е отстранен от църквата, тъй като поддържа расизма и фашизма.

След като придвижването му набира мощ и стартира да прави погроми над евреи, Корнелиу Кодряну е задържан и погубен от жандармерията през 1938 по заповед на румънския крал Карол Втори. След гибелта му някои членове на Желязната армия бягат в Германия, където получават поддръжка от нацистката партия на Хитлер и от Секретен сътрудник.

Други членове остават в Румъния и през 1940г. влизат в държавното управление на диктатора Йон Антонеску. Четири месеца по-късно Антонеску, с разрешението на Хитлер, отстранява Легиона от ръководството и след къси конфликти го не разрешава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР