Един от най-високопоставените политици в испанската област Каталуния е бил

...
Един от най-високопоставените политици в испанската област Каталуния е бил
Коментари Харесай

Телефонът на висш политик в Каталуния подслушван от Испания

Един от най-високопоставените политици в испанската област Каталуния е бил предизвестен, че мобилният му телефон е подслушван благодарение на шпионски програмен продукт, за който производителите му настояват, че се продава единствено на държавни управления за следене на нарушители и терористи.

Съвместно следствие на " Гардиън " и " Паис " е разкрило, че на ръководителя на каталунския районен парламент Роже Торен и най-малко още двама поддръжници на независимостта на Каталуния от Испания им е било казано, че са били подслушвани през предходната година, като това съгласно специалисти е " възможен случай на вътрешнополитически шпионаж " в Европа.

Според заведено дело в Съединени американски щати шпионският програмен продукт е употребявал предходна накърнимост в софтуера на WhatsApp, която би предоставила на оператора евентуален достъп до всичко на мобилния телефон на задачата - в това число имейли, текстови известия и фотоси. Може също по този начин да е имало достъп до диктофона и камерата на телефона, трансформирайки го в подслушващо устройство.

Торен, който е бил предизвестен за шпионажа от откриватели, работещи с WhatsApp, съобщи, че наподобява явно, че " испанската страна " стои зад хипотетичната офанзива против телефона му и че той счита, че най-вероятно това е станало без каквото и да е позволение от съд.

WhatsApp счита, че офанзивите са се случили за интервал от две седмици сред април до май 2019 година, когато общо 1 400 от техните консуматори се допуска, че са били следени от шпионския програмен продукт " Pegasus ", продаван от израелската компания NSO Group.

Популярното приложение за известия твърди, че са наранени повече от 100 души, в това число публицисти в Индия, правозащитници в Мароко, дипломати и висши държавни чиновници.

WhatsApp са завели дело против NSO Group в Съединени американски щати. NSO Group упорства, че шпионският му програмен продукт се продава единствено на държавни клиенти за следене на терористи и други нарушители.

От израелската компания увериха, че нямат визия по какъв начин тези клиенти, измежду които в предишното са били Саудитска Арабия и Мексико, употребяват техния хакерски програмен продукт.

Досега не се предполагаше, че някоя европейска страна е употребила софтуера на NSO Group при офанзивите през 2019 година Но в изявление Торен изрази безпокойствие, че може би е бил наблюдаван от испанската страна.

" Изглежда неправилно, че политици са шпионирани в народна власт с господство на закона ", сподели Торен и добави: " Също по този начин ми се коства аморално голяма част от обществените пари да бъдат изразходвани за закупуване на програмен продукт, който може да се употребява като инструмент за гонене на политически дисиденти ".

" Гардиън " и " Паис " са се свързали с няколко испански държавни институции за коментар.

Испанският народен разследващ център (CNI) е показал в изказване, че работи " в цялостно сходство с правната система и с безусловно ценене на използваните закони " и че неговата работа се управлява от висшия съд на Испания. Те не са дали отговор на съответни въпроси по отношение на хипотетичната приложимост на шпионски програмен продукт на NSO Group.

В допълнение към Торен, откриватели от Citizen Lab към Училището " Мунк " в Университета в Торонто, които са си сътрудничили с WhatsApp, откакто са били открити хипотетичните хакерски опити, са алармирали още двама души, които се борят за самостоятелност на Каталуния, че са били ударени.

Едната, Анна Габриел, е някогашен народен представител в Народното събрание на Каталуния от крайнолявата антикапиталистическа партия Кандидатура за национално обединяване (CUP), която сега живее в Швейцария, откакто е избягала от Испания поради хипотетичното ѝ присъединяване в организирането на противозаконния референдум за отцепването на Каталуния от Испания.

Нейният юрист съобщи в изказване, че Габриел е получила уведомление предходната година от Citizen Lab, че телефонът й е бил ориентиран.

Друга цел, Джорди Доминго, получи уведомление от WhatsApp, че телефонът му е бил ориентиран. Въпреки че Доминго е деятел, който поддържа независимостта на каталунците, той съобщи в изявление, че не се счита за основна фигура и че има вяра, че същинската цел на опита за хак може да е бил изтъкнат юрист, който споделя името му и е помагал на план на каталунската конституция.

В изказване от кабинета на испанския министър председател се споделя: " Правителството няма доказателства, че ораторът на каталунския парламент Роджър Торент, някогашният народен представител Анна Габриел и деятелят Йорди Доминго са били задачите на хакерството посредством техните мобилни телефони.

" Освен това би трябвало да заявим, че всяка интервенция, обвързвана с мобилен телефон, постоянно се организира в сходство със съответното правосъдно позволение. "

Джон Скот-Ралтън, старши откривател в Citizen Lab, който деликатно следи потреблението на шпионския програмен продукт на NSO Group и си сътрудничи с WhatsApp за ангажиране на членове на гражданското общество, ориентирани към нападението през 2019 година, удостовери - с позволение на Torrent - че Torrent е бил ориентиран посредством Шпионският програмен продукт на NSO.

" Като се има поради естеството на тази офанзива и лимитираната информация, събрана от WhatsApp за нейните консуматори, можем да потвърдим, че телефонът е бил ориентиран. Ще бъде належащо обаче в допълнение следствие, с цел да се удостовери, че телефонът е бил хакнат. Понастоящем нямаме съображение да считаме, че не е било по този начин ", споделя Скот-Ралтън в изявление.

Той добави: " Този ​​случай е извънредно обезпокоителен, тъй като допуска, че е допустимо да се организира възможен вътрешен политически шпионаж. И сигурно чакаме да продължим да изследваме насочването шапка се случи в Испания. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР