Един от най-верните съюзници на Украйна Полша спира да доставя

...
Един от най-верните съюзници на Украйна Полша спира да доставя
Коментари Харесай

Полша спира да доставя оръжия на Украйна заради спора за зърното

Един от най-верните съдружници на Украйна Полша стопира да доставя оръжия на своя комшия поради нарастващия дипломатически спор за зърното. Премиерът Матеуш Моравецки сподели, че вместо това фокусът на Полша ще бъде да се отбрани с по-модерни оръжия.

До момента Полша изпрати на Украйна 320 танка от руската ера и 14 изтребители МиГ-29.

Изказванията, че Полша няма какво към този момент да даде съответстват с огромно напрежение сред двете съседки поради зърното.

Вече не прехвърляме оръжия на Украйна, тъй като в този момент въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия “, съобщи полският министър председател пред телевизия Polsat в сряда вечер.

Интервюто му бе извършено часове след среща с посланика на Украйна поради обвиняванията на президента Владимир Зеленски, че Полша „ прави трилър от зърното “ и „ политически спектакъл “. Коментарите му бяха подбудени от удължаването на възбраната за украинско зърно от Полша, Унгария и Словакия.

Премиерът на Полша бе безапелационен, че Полша оказва помощ на Украйна да победи „ съветския вандал “, само че не е склонен пазарите на Полша да бъдат дестабилизирани от вноса на зърно.

Износът на оръжие за Украйна няма да спре изцяло, защото полският производител PGZ би трябвало да изпрати към 60 артилерийски оръжия Krab през идващите месеци.

Спорът за зърното стартира след нахлуването на Русия в Украйна, което съвсем затвори главните черноморски пътища и принуди Украйна да откри различни сухопътни пътища за превозването му.

Това от своя страна докара до огромни количества зърно, които се озоваха в Централна Европа.

Вследствие на това Европейският съюз краткотрайно забрани вноса на зърно в пет страни, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, с цел да отбрани локалните фермери, които се опасяваха, че украинското зърно смъква цените на локално равнище.

Забраната завърши на 15 септември и Европейски Съюз избра да не я възобновява, само че Унгария, Словакия и Полша взеха решение да продължат да я ползват.

Европейската комисия неведнъж е заявявала, че обособените членове на Европейски Съюз не могат да вършат своя комерсиална политика.

Украйна заплаши въпросните страни и с интернационалните съдилища, на което Моравецки отвърна, че

оказването на напън върху Полша в многостранни конгреси или изпращането на тъжби до интернационалните съдилища не са подобаващи способи за разрешаване на разликите сред нашите страни “.

Полша оказа огромна поддръжка на Украйна, до момента в който се пази от Русия, като прикани Германия да даде на страната бойни танкове Leopard 2, даде обещание изтребители на страната и посрещна повече от 1.5 милиона бежанци от Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР