Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, обяви, че повече

...
Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, обяви, че повече
Коментари Харесай

“С натиск не става”. Полша обяви, че няма да доставя повече оръжия на Украйна

Един от най-верните съдружници на Украйна, Полша, разгласи, че повече няма да доставя оръжия на страната, защото дипломатическият спор за зърното се изостря, заяви Би Би Си. Премиерът на страната съобщи, че вместо това тя ще се концентрира върху въоръжаването си с по-модерни оръжия. Този ход идва в миг, когато напрежението сред двете страни нараства.

Във вторник Полша привика посланика на Украйна поради мненията на президента Володимир Зеленски в Организация на обединените нации. Той съобщи, че някои страни са симулирали взаимност с Украйна, което Варшава осъди като " безпричинно във връзка с Полша, която поддържа Украйна от първите дни на войната ".

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разгласи решението да не доставя повече оръжие на Украйна в телевизионно послание в сряда след ден на бързо ескалиращо напрежение сред двете страни по отношение на вноса на зърно.

" Вече не предаваме оръжия на Украйна, тъй като в този момент въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия ", съобщи Моравецки.

Спорът за зърното стартира, откакто пълномащабното навлизане на Русия в Украйна съвсем затвори главните черноморски транспортни пътища и принуди Украйна да откри различни сухопътни направления. Това от своя страна докара до това, че огромни количества зърно се озоваха в Централна Европа.

Вследствие на това Европейският съюз краткотрайно забрани вноса на зърно в пет страни: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, с цел да отбрани локалните аграрни стопани, които се притесняваха, че украинското зърно намалява цените на локално равнище.

Забраната изтече на 15 септември и Европейски Съюз реши да не я възобновява, само че Унгария, Словакия и Полша взеха решение да продължат да я ползват. Европейската комисия нееднократно е заявявала, че не е в пълномощията на обособени членове на Европейски Съюз да дефинират комерсиалната политика на блока.

По-рано тази седмица Украйна подаде искове в Световната комерсиална организация (СТО) против тези страни във връзка със възбраните, които съгласно нея са нарушаване на интернационалните отговорности.

Министърът на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко съобщи, че " за нас е извънредно значимо да потвърдим, че обособените страни членки не могат да не разрешават вноса на украински артикули ".

Полша обаче акцентира, че ще резервира възбраната в действие и " жалбата пред СТО не ни прави усещане ".

Моравецки сподели, че ще усилят броя на неразрешените артикули от Киев, в случай че Украйна ескалира разногласието за зърното. Министерството на външните работи на Полша добави, че " оказването на напън върху Полша в многостранни конгреси или изпращането на тъжби до интернационалните съдилища не са подобаващи способи за разрешаване на разликите сред нашите страни ".

Въпреки възбраната трите страни обявиха, че въпреки всичко ще разрешат през тях да се транспортира зърно до други пазари. Киев прикани Полша да " остави страстите настрани ", откакто техният дипломат беше свикан и вместо това предложи страните да възприемат градивен метод за разрешаване на разногласието.

Френският министър на външните работи Катерина Колона съобщи в сряда, че изследване на Европейски Съюз демонстрира, че украинският импорт на зърно няма да осакати европейските фермери и дефинира напрежението като " почтено за жалост ".

Полша оказва огромна поддръжка на Украйна, до момента в който тя се пази против Русия, като упорства Германия да даде на страната бойни танкове " Леопард 2 ", дава обещание изтребители за страната и приема над 1,5 млн. Бежанци от Украйна, напомня Би Би Си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР