Един от най-великите умове в историята на човечеството си отиде

...
Един от най-великите умове в историята на човечеството си отиде
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Стивън Хокинг

Един от най-великите мозъци в историята на човечеството си отиде от този свят на 76 години. Стивън Хокинг бе прочут по целия свят, само че някои забавни елементи от живота му не са толкоз известни.

1. Стивън се ражда в Оксфорд на 8 януари 1942-ра, тъкмо 300 години след гибелта на Галилео Галилей.


2. В учебно заведение е несъвършен възпитаник, само че си пада по математиката и се увлича по химията. На девет години оценките му са едни от най-ниските в класа. Въпреки това учителите признават гениалността му, което му печели прякора Айнщайн.


3. Баща му упорства да се занимава с медицина, само че Стивън няма интерес към биологията, която счита за "прекалено неточна ".


4. На среща на Кралското научно общество Хокинг прекъсва лекция на известния астрофизик сър Фред Хойл, с цел да му уточни, че е позволил неточност. Когато го питат по какъв начин я е разкрил, той дава отговор "Просто към този момент пресметнах всичко на разум ".


5. През 1973 година Стивън Хокинг посещава Съветския съюз, а през 1987 година се среща с акад. Андрей Сахаров в Москва.


6. През 80-те Хокинг и Джим Хартъл оферират модел на Вселената, която няма граници в пространството и времето. Концепцията е разказана в книгата "Кратка история на времето ", която се разпродава в тираж от 25 000 000 бройки.


7. През 1985 година заболява от пневмония. Състоянието му е толкоз тежко, че лекарите оферират да изключат животоподдържащите системи, само че жена му Джейни отхвърля. След направена трахеотомия Стивън губи способността си да приказва и оттогава употребява гласов синтезатор, който отхвърля да размени с по-реалистичен "глас " по предложение на Intel.


8. Стивън Хокинг е първата "поп звезда " на науката. Появява се като в "Семейство Симпсън ", "Стар Трек ", "Теория на Големия гърмеж " и последния албум на "Пинк Флойд ".


9. Хокинг има безчет влиятелни награди, само че по този начин и не получава "Нобел ". В Оксфорд в продължение на 30 години управлява същата катедра като Исак Нютон.


10. Към края на живота си професор Хокинг предричаше края на човечеството - поради световното стопляне, нов вирус-убиец или комета. Варва в съществуването на извънземен живот и предлага човечеството да се пресели на други планети.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР