Един от най-великите умове на 20-и и 21-и век -

...
Един от най-великите умове на 20-и и 21-и век -
Коментари Харесай

Стивън Хокинг - светлият ум на бъдещето: Животът би бил трагичен, ако не беше забавен

Един от най-великите мозъци на 20-и и 21-и век - английският астрофизик Стивън Хокинг, си отиде тъкмо преди 5 години на 76-годишна възраст. 

" Ние сме надълбоко опечалени от гибелта на нашия обичан татко. Той беше популярен академик и извънреден човек, чиято работа ще живее още доста години ", написаха тогава децата му Люси, Робърт и Тим.

Стивън Хокинг беше от хората, за които нямаше граници в мисленето, не одобряваха " не " за допустима дума и гледаха към света с любознанието на дете-гений. Той съумя да събере света в орехова черупка и надникна в черните дупки - територия, непокътната за мистиката на времето.



Снимка: Уикипедия

Предствяме ви някои от незабравимите му цитати, които ще ви накарат да се замислите за смисъла на Вселената:

* Всички доказателства сочат, че Бог е в действителност неприкрит комарджия, а Вселената е огромно казино, където се хвърлят зарове и колелата на рулетката се завъртат по всевъзможен мотив.

* Едно от главните правила във Вселената е, че нищо не е напълно. Съвършенство просто не съществува. … Без несъвършенство не бихме съществували нито вие, нито аз.

* Животът би бил драматичен, в случай че не беше занимателен.

* Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми значи да се ограничи човешкият дух.

* За мен мозъкът е просто компютър, който стопира да работи, когато частите му се повредят. Няма парадайс или оттатъшен живот за развалените компютри – това е приказка за хора, които се опасяват от тъмното.

* Забелязал съм, че даже хората, които настояват, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да създадем, с цел да го променим, даже и те се оглеждат, преди да пресекат улицата.

* Идеята за десетте измерения може да звучи вълнуващо, само че те ще доведат до действителни проблеми, в случай че сте не запомнили къде сте паркирали колата си.

* Има учредения за внимателен оптимизъм, че ние към този момент може би сме покрай края на търсенето на главните закони на природата.

* Има смисъл, единствено в случай че не се отказвате.

* Интелигентността е способността да се адаптираш към измененията.

* Когато упованията са сведени до нула, човек в действителност прави оценка всичко, което има.

* Когато се попита: " Какво е правил Бог, преди да сътвори Вселената? " св.Августин не ни дава отговор: " Подготвял е пъкъла за тези, които задават сходни въпроси. " Вместо това споделя, че времето е характерност на Вселената, която Господ е основал, и то не е съществувало преди зараждането на тази Вселена.

* Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки. Това е най-голямата ми неточност, или най-малко най-голямата ми научна неточност.

* Мисля, че компютърните вируси би трябвало да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни споделят нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме основали до момента, е напълно разрушителна. Ние създадохме живот по собствен личен облик и сходство.

* Моето мнение е, че всички ние – освен теоретичните физици – желаеме да знаем от кое място сме пристигнали. — в изявление за немското сп. " Шпигел " през 1988 година след излизането на бестселъра му " Кратка история на времето "

* Най-големият зложелател за знанието не е незнанието, а илюзията за познание.

* Напълно редно е да се вършат неточности. Нищо не е напълно, тъй като в случай че съществуваше съвършенство, не бихме съществували ние.

* Не мисля, че човечеството би оживяло идващите хиляда години, в случай че не засели Космоса.

* Ние сме единствено една напреднала порода маймуни на една дребна планета към една доста елементарна звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави доста специфични.

* Помнете, че би трябвало да гледате нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте се да намерите смисъл в това, което виждате, и се интересувайте от аргументите, заради които Вселената съществува.

* Първо, помни, че би трябвало да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, в никакъв случай не се отхвърляй да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, тъй като без нея животът е празен. Трето, в случай че имаш задоволително шанс, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР