Един от най-великите учени на нашата епоха – Нийл деГрасе

...
Един от най-великите учени на нашата епоха – Нийл деГрасе
Коментари Харесай

Доколко сте подготвени за законите на джунглата, които с такова настървение тикахте да дойдат?

Един от най-великите учени на нашата ера – Нийл деГрасе Тайсън (който не обича да го назовават „ брат на Майк Тайсън “ (а и не е)) – написа една шеговита „ прогноза “, която още по-шеговито озаглави „ ПРОРОЧЕСТВО “ с трагични огромни букви, оградени от ***, за по-голям резултат. 

Разбира се (но и за съжаление), пророчеството е подбив. 

Щеше да е добре да можем да се надяваме, че предсказанието за изгубването на обществените медии ще се сбъдне, но…

Както и да е. Първата част от пророчеството обаче ми се коства много реалистична. Мрачно-реалистична. Ето го цялото:

*** ПРОРОЧЕСТВО ***

Когато Изкуственият Интелект усъвършенства дийп-фейка на хора, места и неща, никои вести няма да бъдат обект на доверие. Никои. Дори тези, които до момента имаха вяра на подправени вести, ще стартират да считат, че някой е фалшифицирал техните подправени вести. В този миг време-пространственият континуум ще се разцепи, ще се отвори и ще погълне всички обществени медии от интернет. 



***

Помните ли света отпреди обществените медии? Никой не ти крещеше, че си тъп, тъй като си качил ария на тая група, а не на оная. Никой не се смяташе за длъжен да ти дава упътвания в живота… добре, де – никой чужд най-малко. Хората, които не се познаваха, се опитваха да споделят учтиво между тях. Интернет беше префинена версия на живия живот. 

Пояснявам за по-младите, които не помнят: хората в интернет в действителност бяха ПО-ЛЮБЕЗНИ, в сравнение с в живия живот. Честно!

След това се появиха обществените медии. Всеки се почувства задължен да каже какво мисли, по какъв начин се усеща, какво допуска, защо мечтае, какво е ял и какво ще яде. После пристигна опцията да качваш фотоси и нещата се ориентираха повече към яденето и да… ей, тия три неща. Възможността да си изкуствено прочут роди манията да събираш лайкове. Не, не ти носят нищо, не можеш да си купих сирене с тях, само че си подправено прочут в интернет. А това е бустер за егото. Имаш „ почитатели “? Еха-а-а! Колко? Сто? Ех-а! Исус е имал единствено 12, ти имаш 100!

Появи се „ специалност “ инфлуенсър. Хора, които се снимат по какъв начин отварят кутии с неща, получават рекламни контракти за милиони. Защо? Защото имат аудитория. Хората може и видимо да мрънкат, че ги заливат с мръсотия, само че в случай че помията не се търсеше, то тя нямаше да се предлага. Съжалявам, че би трябвало да си споделяме явни неща, но…

… очевидно би трябвало. 

Имам наблюдения и в този новинарски уебсайт, който четете – позитивните, „ положителните “ вести не се храчат изключително. Реакциите са „ що ни занимавате с това? “ Най-много вървят свадите, кой кого е обидил, кой кого е заплашил или наранил, клюките и, несъмнено, намеците за голотии. Последното напълно не и е ясно за какво през 2024 година към момента е „ най- “, в случай, че интернет прелива от безвъзмездни такива фотоси и видеа, че даже цели платформи за това съществуват. Както и да е. 

Важното е, че тълпата, която реве: „ за какво единствено неприятни и пошли вести ни показвате, желаете да ни съсипете душeвността ли? “, в същото време не обръща внимание на нищо друго с изключение на на неприятните и пошлите вести. Какво намира в тях и за какво се преструва, че не ги желае – не мога да знам; знам единствено чистата статистика от четенията и визитите на всяка обособена вест. 

Вземете да вземем за пример новината „ Брадли Купър за щерка си: Не знаех дали въобще я обичам “. Гръмко заглавие, нали? Аз обаче слушах подкаста Armchair expert, в който даде въпросното изявление, и това – за щерка му – не ми направи никакво усещане, тъй като подтекстът е радикално друг и не, нямаме „ вест “ тук. Но по този начин написано… притегля повече четения, нали? 

Ще пристигна време, когато естествените хора ще спрат да приказват, тъй като ще ги е боязън, че думите им ще се изкарат от всевъзможен подтекст, ще се преиначат и ще замязят на едно огромно л**но. И просто ще млъкнат. Ще останат да приказват единствено безочливите тъпанари и наглите политици, слагачи и популисти. 

И това ще стане, драги фенове, тъй като публиката не счита естественото и положителното за „ секси “. Търси абсурда и грозното. И по тази причина на „ тезгяха “ ви се предлага скандал и грозно. Защото това търсите. 

***

Знам (защото помня времето, когато не беше така), че онлайн връзката беше спокойна и възпитана, радвахме се на чудото да можем да споделяме в хора на хиляди километри. Всеки беше другар, който още не си срещнал. А не – както в този момент – зложелател, който още не си напсувал. 

Днес мнението на безработния, необразован ракийопитек, който не е ставал от дивана в продължение на 3-4 години, стои до мнението на нуклеарния физик или до това на професора по биология.

Тази им образна непосредственост даде самочувствието на всеки (изплескал си мнението публично) да счита, че той е еднакъв по познания и значимост с въпросните нуклеарен физик или професор по биология. 

И се сърди, в случай че те си разрешат да не се съгласят с него. Което е по-неразбираемото – упреква ги в „ цензура “. 

Цензура може да оказва държавен орган, а не „ някой в интернет “. Някой е интернет може единствено да не ти обръща внимание или да ти се смее.

Да не ти обръщат внимание или да ти се смеят не е същото като да те цензурират. Неотдавна един наш… „ режисьор “ (поради липса на друга дума, съжалявам) се оплака, че са го цензурирали, тъй като не му пуснали „ филмите “ (за Левски и Ботев, подсказвам) по националната телевизия. Има ги в YouTube, но и там никой не ще да ги гледа. Не за свалени, не са неразрешени. 

Не знам на хората, които се занимават с изкуство, някой при раждането им да им е обещавал, че каквото сътворят – ще бъде наложително пускано по националната телевизия. Но индивидът твърди, че е цензуриран и не приема изказванието, че филмите му не стават и просто никой не желае да ги гледа. 

Това му „ отвращение “ е цветущо изразено в… тъкмо по този начин, познахте – в обществените медии. Надълго и нашироко приказва по какъв начин не му дават да приказва. 

***

А в този момент в картинката се намеси и Изкуственият Интелект и, несъмнено, фабрикантите на подправени вести незабавно го взеха в арсенала си. 

Интересно е обаче по какъв начин лагерите са по този начин поляризирани, че хората от тях имат вяра на каквото си желаят. „ Лагерите “ го разбирайте както си желаете, тъй като не считам да трансформирам този текст в безконечен чаршаф/манифест, в който да изяснявам и за разделянето на крайни-такива и крайни-онакива, путинисти и нормални; имате очи, имате уши, имате мозъци, знаете защо приказвам. 

Взимайки една същинска вест, те могат автоматизирано да я разгласят за подправена, в случай че не им харесва. Вече имат „ казус “, на който да стъпят – съществуването на дийп фалшив им разрешава да назовават „ дийп фалшив “ каквото си желаят. 

Както и взимайки една явно подправена вест, те са подготвени да дефинират за истина, без значение какъв брой „ дупки “ от грешки и разминавания има тя. 

И ето така… новините се оказаха не друго, а просто въпрос на избор на какво да вярваш, като истината тук надалеч не е фактор. Фактор е източникът – дали е „ наш “ или е „ техен “. 

Ако е „ наш “, е вест. Ако е „ техен “, е фалшив. 

Но на „ политиците “ и разпространителите на „ вести “ към този момент не им е задоволително да им вярвате, за тях е значимо да сте нападателно и войнствено настроени към съперниците им, тъй като желаят да ви употребяват като оръжие (понякога и буквално). Затова ви надъхват да ненавиждате и ви втълпяват експанзията като главно и само средство за решение на разногласия. 

И по този начин, уважаеми зомбита, които занапред ще възпитавате и деца – това е новият свят, основан с немалка помощ и от вас. Той няма да има шанса време-пространственият континуум да се разцепи, отвори и погълне всички обществени медии от интернет. Не, ще си живеете с тях и в тях. Това е новото обикновено и можете да забравите за остарялото, тъй като то, както се оказа, не ви харесва.

Намирате го за нещо цялостно с положителни обноски и образование, които вие смятате за присъщи на загубеняците. Сега е времето да си помислите до каква степен сте готови за законите на джунглата, които с такова озлобление тикахте да дойдат. Знам, знам – всичките си мислите, че тъкмо вие сте тигърът в джунглата, няма какво да ви се изяснява, вие сте най-великите. Математиката обаче споделя друго. Вижте и това дребното, дето тича към вас… предстоящ инженер/лекар/адвокат или бъдеща храна? Не се мръщете, вие по този начин пожелахте да наподобява светът. 

_______________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР