Един от най-великите алпинисти за всички времена Нимсдай Пурджа е

...
Един от най-великите алпинисти за всички времена Нимсдай Пурджа е
Коментари Харесай

Нимсдай Пурджа е в България

Един от най-великите алпинисти за всички времена Нимсдай Пурджа е в България.

" Беше необикновено да видя толкоз доста от вас в София нощес!

Това беше първото ми посещаване във вашата красива страна и се надявам да се върна.

Вие, момчета, ми показахте толкоз доста обич през годините и по тази причина беше фантастично да бъда поканен да дойда и да изнеса мотивиращ диалог пред всички вас.

Благодаря доста на българския народен тим по волейбол за персонализираната фланелка на Nimsdai.

Благодаря ви за цялата обич, супер съм признателен и се надявам, че сте си тръгнали, чувствайки се супер въодушевени - знам, че го направих. До идващия път, благодаря и Do skoro (до скоро!)

Сега назад в планината за BigMountainCleanUp на K2!, написа той във Facebook.

 

Нирмал Пурджа (наричан Нимс) е непалски алпинист от магарски етнос, притежател на голям брой международни върхове в алпинизма.

Роден е на 25 юли 1983 г. в село Дана, окръг Мягди, провинция Гандаки, Непал.

Служи в Special Boat Service (SBS) – елитно особено формирование в Кралските военноморски сили от Въоръжените сили на Англия.

Известен е с изкачването на всичките 14 осемхилядника на планетата в границите на 6 месеца и 6 дни благодарение на спомагателен О2, като по този метод усъвършенства предходния връх от 8 години. Той е и първият човек, достигнал върховете Еверест, Лхотце и Макалу за интервал от 48 часа.

На 16 януари 2021 година Пурджа и 9 непалски шерпи реализират първото сполучливо зимно нанагорнище на К2.

И рекордно бързото нанагорнище на осемхилядниците, и зимното нанагорнище на К2 реализира паралелно с шерпите, а не като техен клиент.

Нимс става международно прочут и с помощта на стрийминг платформата Netflix, която продуцира документален филм за върха му. Лентата „ Nothing is impossible “ излезе в края на 2021 година и провокира сериозна дискусия в света на алпинизма.

Награден е с Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II за достиженията му във високопланинския алпинизъм на 9 юни 2018 г.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР